Het is niet vanzelfsprekend om zelf elektriciteit te leggen maar eenmaal je goed weet hoe het moet, lijkt het veel eenvoudiger.
U kan elektriciteit leggen op 2 manieren: opbouw of inbouw. Bij opbouw worden de aansluitingen en kabels op de bestaande muren en wanden gemonteerd. Meestal wordt dit toegepast bij kleine renovaties of als er ergens een extra aansluiting (bijvoorbeeld extra verlichting) nodig is. Nadeel is dat dit esthetisch niet zo mooi is en vaak stof aantrekt.
Bij inbouw worden de aansluitingen en kabels ingewerkt in de muren. Voordeel is dat je hier de aansluitingen en kabels niet ziet. Deze methode wordt bij nieuwbouw en grotere renovaties toegepast. Hoe je deze laatste methode moet toepassen, leggen we verder uit aan de hand van het 10-stappenplan.
10-stappenplan:
- Neem een grondplan van je huis en duidt daarop aan waar de aansluitingen (lichtpunten, stopcontacten, schakelaars) moeten komen.
- Per kabel neem je best slechts 8 aansluitingen. Duidt deze kabel op het plan aan door de verschillende aansluitingen met elkaar te verbinden.
- Teken nu de aansluitingen op de muren en het plafond van je huis.
- Als dit gebeurd is, moet je de afgetekende aansluitingen en de sleuven voor de kabels uitslijpen en uitkappen.
- Vervolgens metsel je de inbouwdoosjes.
- Nu is het tijd voor het leggen van de elektriciteit. Neem buizen die reeds voorbedraad zijn. Anders moet je de kabels er nog doortrekken.
- Begin bij de zekeringkast en ga dan door naar de uitgekapte sleuven. Duidt zeker met een stift aan welke kabels naar waar getrokken worden.
- Plug de kabels vast aan de vloer.
- Eenmaal dit gebeurd is, metsel je de gleuven terug dicht.
- Nu kan je kabels in het inbouwdoosjes stoppen. En klaar is kees!