Energie en waterbesparing door optimale leidingen

Gaat u een nieuw warmwatertoestel kopen, uw huis verbouwen of zelfs een heel nieuw huis bouwen? Dan is dit het moment om de leidingen tussen het warmwatertoestel en de kranen aan te pakken. Optimale leidingen zijn kort en dun, en bevatten daardoor minder water. Ze leveren snel warm water, én besparen op uw energiegebruik.

Tips

Plaats het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij keuken en badkamer.
Aparte directe leidingen naar keuken of badkamer kan de tijd beperken die het duurt voordat er warm water uit de kraan komt.
Isoleer de warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes. Dit bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks 3 tot 5 procent van de stookkosten voor warm water. Isolatie voorkomt ook bevriezing en vertraging.
Woningen van vóór 1960 kunnen nog loden leidingen hebben, herkenbaar aan de grijze kleur. Deze kunnen slecht zijn voor de gezondheid zijn, en verontreiniging veroorzaken. Informeer bij het gemeentelijke bureau Bouw- en Woningtoezicht naar subsidies op vervanging van loden leidingen.
Waterslag (een doffe tik door een beweging in de leiding) kan optreden als een kraan snel wordt afgesloten. Kunststof leidingen hebben hier vaak minder last van dan koperen leidingen met dezelfde diameter.
Kies een erkend watertechnisch installateur die ervaren is in duurzaam bouwen en energiebesparing. Vraag of hij gebruik maakt van de informatiebladen Huishoudelijk watergebruik/waterbesparing van de VNI.

Warm water en het milieu

Mogelijk moet u lang wachten als u de warmwaterkraan opendraait, voordat er echt warm water uit komt. Hoe groter de afstand tot de ketel of boiler, en hoe dikker de buis, des te meer water er onnodig verloren gaat.

Verwarmen van water kost daarnaast energie. De meeste huishoudens gebruiken hiervoor aardgas, een fossiele brandstof. Elektrische warmwatertoestellen gebruiken indirect ook fossiele brandstoffen, want voor elektriciteitsopwekking zijn fossiele brandstoffen nodig. Dat is geen efficiënt proces: bijna 60 procent van de energie gaat daarbij verloren als restwarmte.

Bij verbranding van fossiele brandstoffen komen gassen zoals kooldioxide (CO2), stikstofoxiden en koolmonoxide vrij. CO2 is een belangrijk broeikasgas, dat bijdraaagt aan klimaatverandering. Stikstofoxiden zorgen voor verzuring van het milieu. En op zomerse dagen dragen ze bij aan het ontstaan van fotochemische smog. Besparing op energie voor verwarminge en zuivering van water, helpt dus klimaat tegen te gaan en het milieu te beschermen.
Huishoudgebruik
Voor de berekeningen is elektriciteit gebruikt voor waterverwarming, omgerekend naar aardgasequivalenten: de hoeveelheid aardgas die nodig is voor het opwekken van de betreffende hoeveelheid elektriciteit. Dat levert een betere vergelijking op.

Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt 385 kubieke meter aardgas voor warm water. Dit is 23 procent van het totale gasverbruik in huis. Als huishoudens op deze post structureel besparen, levert dat een enorm totaal aan CO2-besparing op.

Korte leidingen

De beste plaats voor een warmwatertoestel is zo dicht mogelijk bij de plekken waar het warme water nodig is: de keuken en de badkamer. De leidingen blijven dan zo kort mogelijk. Een warmwatertoestel wordt vaak zonder nadenken op zolder geplaatst. Moderne, compacte toestellen kunnen echter vaak in een (bij)keuken, badkamer of halkast geplaatst worden. Er zijn dan wel extra voorzieningen zoals een rookgasafvoer nodig. Bij een zonneboiler met zonnecollectoren op het dak, moet het toestel niet te ver van de zonnecollector staan. De verdieping net boven de keuken is dan vaak een betere optie dan in de bijkeuken of de hal.

Als daarnaast leidingen met een zo’n klein mogelijke diameter worden gebruikt, spreken we van optimale leidingen. Korte leidingen met een kleine diameter bevatten minder water. Zo krijgt u sneller warm water uit de kraan, en blijft er minder warm water achter in de leiding. Er gaat dus minder water en energie verloren.

Gangbaar zijn leidingen met een binnendiameter van 13 millimeter (mm), maar voor de keuken is een binnendiameter van 10 mm voldoende. In overleg met de installateur kan voor een binnendiameter van 8 mm worden gekozen. Er moet dan wel gekeken worden of de druk niet te laag wordt. Heeft u in de badkamer een ligbad, dan is een leiding van 13 mm nodig, maar heeft u alleen een douche met een waterbesparende douchekop, dan is een (directe, onvertakte) leiding van 10 mm voldoende.

Bij vertakte leidingen wordt tussen het warmwatertoestel en de eerste vertakking een leiding van 13 mm binnendiameter aanbevolen.
Directe, onvertakte leidingen
Optimale leidingen zijn niet altijd haalbaar. Dan kan een afzonderlijke, onvertakte leiding naar keuken of badkamer een oplossing zijn. De lengte van een afzonderlijke leiding is meestal korter. En de binnendiameter van de leiding naar de keuken kan kleiner zijn (8-10 mm binnendiameter), dan die naar de badkamer (10-13 mm). Zo kunt u ook een kortere leidingwachttijd realiseren.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven