Houtskeletbouw: nadelen en voordelen

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij het ‘skelet’ van het huis volledig wordt opgebouwd in hout. Deze houten dragende structuur wordt vervolgens ‘aangekleed’ met houten platen en wanden. Deze manier van bouwen heeft een aantal duidelijk voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen die vermeld moeten worden. Aan u om ze tegen elkaar af te wegen.

Voordelen:

  • Houtskeletbouw is erg energiezuinig. Hout is een trage thermische geleider, waardoor u minder energie moet opwekken om de binnenlucht te verwarmen. Dit maakt huizen in houtskeletbouw ook erg comfortabel in de winter. Het is ook een van de hoofdredenen waarom houtskeletbouw als erg milieuvriendelijk wordt beschouwd.
  • Het skelet van een woning met houtskeletbouw kan in slechts enkele dagen worden samengesteld. Deze uitzonderlijke bouwsnelheid is een van de grootste voordelen van houtskeletbouw. Het is ook een droge manier van bouwen, dus bij afwerking kan men zo goed al meteen intrekken.
  • Het lichte gewicht van de constructie, betekent dat er ook kan bespaard worden op de funderingen.
  • Als houtskeletbouw juist wordt aangepakt, kan het een pak goedkoper uitvallen.

Nadelen:

  • Hout is licht materiaal, waardoor de constructie in de zomer snel erg warm kan worden. Er moet dus extra geïnvesteerd worden in zonnewering of ventilatie.
  • Houtskeletbouw vraagt erg veel aandacht voor brandveiligheid. Er moeten allerlei maatregelen genomen worden, zoals het gebruik van brandvertragende verf.
  • Vocht is een geduchte vijand om rekening mee te houden. Zeker houten constructies kunnen lijden onder vochtschade, dus ook hier moet extra aandacht aan worden besteed.
Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven