Richt je thuiskantoor zo optimaal mogelijk in om rustig te kunnen werken

Om aan de dagelijkse files te ontsnappen, die steeds erger worden, kiezen werknemers er alsmaar meer voor om vanuit hun eigen thuisomgeving te werken. Dit kan door middel van thuiswerk of door een job als zelfstandige, maar ook binnen de normale werkaanbiedingen kun je steeds meer mogelijkheden vinden om van thuis uit te werken. Hierbij krijg je het aanbod om slechts gedeeltelijk vanop kantoor te werken en de verdere uren aan te vullen met thuiswerk.

Wie hiervoor kiest, kan er best voor zorgen dat hij ook een aangepast thuiskantoor op poten zet, want een firma verwacht natuurlijk wel dat er ook thuis gepresteerd wordt.

Een eerste tip is het aanwenden van een aparte ruimte voor je thuiskantoor indien je de mogelijkheid hebt. In de eerste plaats omdat je kunt vermijden dat je tijdens je werkzaamheden gestoord of afgeleid wordt door andere gezinsleden, televisie of boeken die in het zicht liggen. Daarnaast kan je bij een aparte ruimte ook bewust kiezen voor een begin en einde van je werkdag doordat je de deur letterlijk achter je kunt sluiten wanneer je besluit te stoppen voor de dag. Ben je een zelfstandige thuiswerker die bovendien mensen dient te ontvangen, dan geeft een thuiskantoor in een aparte ruimte je de vrijheid om geen klanten in je privéleven binnen te laten.

Indien je niet voldoende kamers ter beschikking hebt om er ééntje aan te wenden voor je thuiskantoor, dan kun je altijd met een scheidingswand werken of schuifdeur om zo toch afgescheiden te zitten. Is ook dit geen optie dan kan je werken met een mobiel bureau dat afgesloten kan worden. Het voordeel hiervan is dat je je thuiskantoor kunt opstellen in de ruimte die zich daar op dat ogenblik het meeste toe leent. Afhankelijk van de dag zal dat misschien niet altijd dezelfde ruimte zijn.

Het belangrijkste blijft om zoveel mogelijk afleiding buiten te sluiten, wanneer je aan het werk gaat.

Naast privacy en rust zijn er natuurlijk nog enkele andere zaken waaraan een goed thuiskantoor voldoet. Zo is het aangeraden om je bureau in de buurt van een raam te plaatsen. Idealiter hou je ongeveer een meter afstand en richt je het bureau zo in dat je met je gezicht naar het raam toe zit. Op die manier krijg je de maximale hoeveelheid zonlicht hetgeen je veel energieker zal doen voelen. Zorg er wel voor dat je gordijnen hebt voor momenten waarop het licht te fel is. Ook de muren, vloeren, meubels en dergelijke zijn bij voorkeur in lichte kleuren. Dit geeft je thuiskantoor een frisse uitstraling en dat komt je prestaties altijd ten goede.

Naast natuurlijk licht dien je natuurlijk ook voldoende extra licht te voorzien. Vooral in de wintermaanden wanneer er maar een beperkt aantal uren zonlicht is, zal een goede bijkomende verlichting essentieel zijn. Een zacht licht voor de ruimte en een sterkere bureaulamp zijn de perfecte combinatie. Een ruimte zonder ramen is absoluut af te raden als thuiskantoor, maar mocht je geen andere keuze hebben, zorg er dan voor dat je verlichting het gevoel van natuurlijk licht zo dicht mogelijk nadert.

Als laatste is het belangrijk bij de keuze van kleuren en meubels rekening te houden met het feit of je bezoekers zult ontvangen of niet. Sommige kleuren stimuleren en zetten aan tot actie terwijl andere kleuren zullen relaxeren. Het doel van je ruimte heeft dus een grote invloed op de kleuren die je kiest. Een masseur zal een geheel andere keuze maken dan bijvoorbeeld een boekhouder of fotograaf. In dezelfde lijn kan je kiezen voor eenvoudige en lichte meubels of imponerend en gewichtig meubilair. De juiste keuze zal je thuiskantoor een grote meerwaarde bezorgen en je productiviteit de hoogte in jagen.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven