Thermische isolatie

De beste manier om hoge energiekosten (en dus een flinke hap uit uw budget) te besparen is natuurlijk isolatie. Efficiënte thermische isolatie is eigenlijk de eerste stap die u zou moeten ondernemen om uw woning kostenefficiënt te maken. Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie kan u meestal nog veel isoleren, en tegelijk tal van premies daarvoor aanvragen.

Een term die u bij de meeste aanbieders constant zal terugvinden, is het zogenaamde K-peil. Dat is zowat de totale isolatiewaarde van uw woning. Dit peil houdt rekening met het warmteverlies in uw woning. Het ‘optimum’ in België ligt ongeveer rond de K27. Het wettelijke maximum in België is K45.

Thermisch isoleren kan u overal doen in uw woning. De buitenmuren, de daken, vensters, vloeren… Belangrijk is om tegelijk goed na te denken en u te informeren over ventilatie. Zo vermijd u schimmelvorming in uw huis. Over ‘overisoleren’ bestaan veel mythes. Maar als de ventilatie doordacht is aangebracht, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

Spouwmuurisolatie alleen is dus nooit voldoende. Ook dakisolatie, vloerisolatie en kelderisolatie zijn verstandige investeringen. Ook voor ramen hebt u tegenwoordig veel opties. In het veld van de isolerende ramen bestaat niet alleen dubbelglas, maar ook driedubbelglas of hoogrendementsglas.

Belangrijk is dat u zich eerst goed informeert over de mogelijkheden voor premies. Op de sites van de overheden vindt u daar veel info over.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven