Verzot op boeken? Je eigen bibliotheek.

Stel dat je een boekenliefhebber bent die nooit of zelden naar de bibliotheek gaat, maar wel verzot is op boeken en veel leest. Soms zelfs meerdere boeken tegelijk. Je kan geen boekenwinkel binnengaan zonder een boek te kopen. Je houdt van het papier, niet van Ipad-boeken. Je kikt op de geur en sfeer die een boekencollectie uitstraalt.

Op vakantie heb je een oude, begin 18e eeuwse bibliotheek bezocht met duizenden oude boeken gerangschikt in prachtige tot aan het hoge plafond reikende rekken. Je vele boeken liggen overal, in de living puilt het boekenrek uit, het tafeltje zakt bijna weg onder het gewicht van je literatuur. De keuken is niet beter om niet over de veranda te spreken die bijna een boekenopslagplaats is geworden.

Dat alles geeft soms vervelende discussies. Hoe ruim je dat ooit op? Je boeken wegdoen is geen optie. Teveel herinneringen en bovendien lees je ze soms een tweede keer of zoek je iets op.

Dan ga je op zoek naar een extra ruimte waar je je boeken in een geschikt kader kan ordenen en vooral rustig lezen. Een ideale boekenkamer, je eigen bibliotheek.Deze extra ruimte heeft niet veel nodig. Wat gezelligheid, gedempt licht, misschien een beetje achtergrondmuziek en een drankje. Een comfortabele zetel. De warmte van hout op de vloer. Ergens een open haard. En vooral al je boeken rondom je.

Als je zolder nog niet gebruikt wordt, dan biedt die een mooie optie, vooral als je er via een vaste trap naartoe kan. Hij moet natuurlijk volledig goed geïsoleerd worden, anders is de bruikbaarheid echt te beperkt, maar dat komt natuurlijk ook ten goede aan je huis.

Mooie boekenrekken vind je overal, misschien kan je ze zelfs laten inmaken. Zet je glazen deurtjes of niet? Dat helpt tegen het stof op je boeken.  Natuurlijk licht is aangenamer, je kan best van bij het begin al een dakraam voorzien. Daarna ga je natuurlijk op zoek naar een comfortabele zetel. Misschien heb je nog een oude koelkast of een barmeubel, dat kan ook dienen, naargelang de plaats die nog vrij is. Hout aan het plafond of aan de muur kan ook.

Is de zolder al ingenomen, dan kan je kelder een oplossing bieden. Heb je geen kelder en is er echt geen andere oplossing, dan kan je opteren voor een nieuwe betonnen prefabkelder. Meestal zal die buiten je oorspronkelijke woning geplaatst worden bijvoorbeeld onder je carport. Ook hier moet eerst stevig geïsoleerd worden. Om vocht- en schimmelproblemen te vermijden zorg je ook voor voldoende ventilatie. Net zoals de zolder kan een sfeerlampje hier en daar het gebrek aan daglicht verhelpen. Verwarmen kan je elektrisch of door een installatie die gekoppeld wordt aan de bestaande CV-ketel. En waarom zou je niet opteren voor een vloerverwarming?

Het verplaatsen, rangschikken en ordenen van je boeken in de nieuwe ruimte is een nieuwe start voor je collectie. De boeken die je het minst leest komen uiteraard bovenaan. Je kan fictie en non-fictie apart houden. Een rek voor je kookboeken en één voor je tuinboeken. De naslagwerken en woordenboeken netjes bijeen.  De rest alfabetisch per auteur. Het zijn maar voorbeelden. Laat wel wat tussenruimte voor de nieuwe aanwinsten en voorzie ook voldoende legruimte. Een klein tafeltje zal echt niet volstaan. Wil je tenslotte een haard of een kachel voor de gezelligheid in de winter, let dan wel op de brandveiligheid. Heb je geen schouw, dan bestaan er voldoende andere mogelijkheden. Met elektriciteit, bio-ethanol of zelfs gaskachels zonder schouw.

De prijs voor dit alles? Nooit zoveel als je collectie boeken. En is het wel zinnig om veel uit te geven aan mooie, interessante boeken als je ze niet duurzaam kan bewaren? Wie echt van boeken houdt, gunt zichzelf een bibliotheek.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven