Vochtproblemen door opstijgend vocht

Vochtbestrijding bij opstijgend vocht en andere vochtproblemen

De meeste mensen zullen er wel ooit eens last van hebben gehad: vochtproblemen. Hoewel alle vochtproblemen enkele zaken met elkaar gemeen hebben (ze zijn erg vervelend en u wil er steeds zo snel mogelijk van af), bestaan er heel wat verschillende soorten van vochtproblemen, die elk hun eigen specifieke oorzaken hebben. En gelukkig ook hun eigen manieren van vochtbestrijding.

Vochtproblemen worden nog het meest veroorzaakt door opstijgend vocht. Vooral in oudere huizen, waar vaak geen vochtwerend membraan is aangebracht, zorgt opstijgend vocht voor vlekken op de muren in het ergste geval ook schimmels. Mensen met een kelder moeten nog meer met dit probleem rekening houden. Voor hen bestaan er specifieke vormen van kelderdichting. Er zijn naast opstijgend vocht nog heel wat andere oorzaken van vochtproblemen: condensatie, lekken, bouwvocht, regen of zelfs de schoorsteen. Het kan allemaal voor vochtellende zorgen.

Net zoals de oorzaken zijn ook de oplossingen uiteenlopend. Bij opstijgend vocht kan een vochtwerende gel in de vloer gespoten worden, terwijl het bij condensatieproblemen al volstaat om voor een betere ventilatie in het huis te zorgen. Bij vochtproblemen is het dus aangewezen om eerst en vooral te achterhalen wat de precieze oorzaak is van het probleem.

Vochtbestrijding: alles over vocht en de bestrijding ervan

We hebben allemaal water nodig om te overleven, maar soms kan onze vriend H2O toch ook voor een pak ellende zorgen. Heeft u ook last van zwarte vlekken op de muren, schimmelplekken achter kasten of opstijgend grondwater in de kelder? Blijf niet bij de pakken zitten en doe er iets aan: tijd voor een doeltreffende vochtbestrijding.

Maar hoe pakt men dat aan, efficiënte bestrijding van vocht? Alles begint bij een grondige doorlichting van het probleem: met gespecialiseerde meetapparatuur kan precies worden vastgesteld wat nu eigenlijk de ooraak is van uw vochtproblemen. Het kan gaan om condensatie (bv. in badkamers of door vocht dat in de keuken wordt verspreid door het koken, enz.), maar ook opstijgend vocht, regendoorslag of een slecht aangebrachte isolatie kan ervoor zorgen dat u binnen de kortste keren met vochtellende te kampen heeft.

Pas als de juiste diagnose gesteld is, kan er worden nagedacht over een mogelijke oplossing. Het zou toch zonde zijn om een pak geld neer te tellen voor een nieuwe isolatie of kelderdichting als achteraf blijkt dat een eenvoudige ventilator het probleem eigenlijk al had kunnen oplossen? Voor de bestrijding van vocht kan het dus zeker geen kwaad om uw oor te luister te leggen bij een vakman. Eerst de diagnose, dan de vochtbestrijding. En daardoor een huis dat netter en gezonder is.

Opstijgend vocht: een veel voorkomend vochtprobleem

Iedereen die woont in een ouder gebouw, heeft er vast al ervaring mee: opstijgend vocht. U herkent ze aan de vlekken veroorzaakt door vocht in de muren. Als er niets aan gedaan wordt, heeft u binnen de kortste keren met schimmels of zwammen te kampen. Sommige mensen proberen de sporen van hun vochtproblemen wel te verbergen met een extra laag verf of een strategisch geplaatste kamerplant, maar uiteraard verandert dit niets aan het ‘onderliggende’ probleem. Gelukkig bestaan er vormen van vochtbestrijding om voor eens en altijd een einde te maken aan het probleem.

Het metselwerk dat in contact staat met de bodem kan bijvoorbeeld behandeld worden. Dan worden gaten geboord in het cement en in deze gaten wordt vochtwerend materiaal gespoten. Er ontstaat een chemische reactie wanneer het product in aanraking komt met het vocht in de muren en zo bekomen we een harde en ondoordringbare substantie die een buffer vormt tegen opstijgend vocht. In nieuwbouw wordt meestal gewerkt met een vochtwerend membraan. Natuurlijk is het erg omslachtig om dit nadien nog aan te brengen. Vooral in kelders is vaak nood aan extra kelderdichting.

Het spreekt voor zich dat het een heuse klus is om alle vloeren in uw huis vochtwerend te maken, maar aan de andere kant is het een investering waar u nog jaren van geniet: geen opstijgend vocht, geen vlekken op de muren, geen schimmels achter kasten, enz. Als u dus last heeft van opstijgend vocht is het beter om de koe bij de horens te vatten, in plaats van te blijven dweilen met de kraan open.

Hoe moet je muren injecteren tegen opstijgend vocht

Hoe en welke muren je juist moet injecteren, dat laat je best bepalen door een ervaren vakman. Soms is het nodig om dit enkel bij de binnenmuren te doen, maar vaak is het ook belangrijk om de buitenmuren onder handen te nemen. Als voorbereiding worden op verschillende afstanden gaten schuin omlaag in de muur geboord. Dit is best in een hoek tussen 25 en 30 graden en de gaten hebben normaal een doorsnede van 2cm. Tussen de gaten mag er tussen de 10 en 15cm afstand zijn. Wanneer de gaten geboord zijn kan je best nog het boorstof met een stofzuiger uit de gaten zuigen zodanig dat de injectievloeistof beter in de muur kan trekken. Eens het voorbereidende werk gedaan is, kun je muren injecteren met de speciaal hiervoor gemaakte injectievloeistoffen. Deze vloeistoffen treden in werking eens ze in de muren geïnjecteerd zijn, ze trekken in de ganse muur in en worden daarna hard. Doordat de injectievloeistof de ganse muur zal doordringen ontstaan een horizontale vochtwerende laag.

Soms is het nodig om muren meerdere malen te injecteren en houd ook rekening met een inwerktijd die weken en in extreme gevallen soms maanden kan duren.

Kelderdichting: optimaal gebruik maken van uw kelder

U heeft een kelder, maar u kan er voorlopig geen gebruik van maken omdat er te veel vocht binnen raakt? Zonde van de ruimte natuurlijk. Met een goede kelderdichting kan u opstijgend vocht of regendoorslag nochtans definitief een halt toeroepen. Maak een einde aan uw vochtproblemen en maak optimaal gebruik van uw kelder, een ruimte waarvoor u tenslotte toch ook betaald heeft, niet?

Wie korte metten wil maken met een vochtige kelder, heeft in de eerste plaats een goede diagnose nodig. Behalve opstijgend grondwater, slecht isolatie of regendoorslag kunnen immers nog andere zaken uw vochtprobleem veroorzaken. Alvorens over te gaan tot kelderdichting, laat u dus best eerst de nodige metingen uitvoeren. Een voorbereid man is er twee waard, zeker als het over vochtbestrijding gaat.

Op basis van de diagnose kiest u vervolgens de beste oplossing. Als de vochtproblemen worden veroorzaakt door condensatie (lucht met een te hoge vochtigheidsgraad), biedt ventilatie meestal soelaas. Als het echter gaat om opstijgend grondwater, dan moet vochtwerend materiaal in de grond (en eventueel ook in de muren) worden aangebracht om te kelder te dichten. En mocht het kostenplaatje oplopen, denk dan aan het feit dat uw huis er wel een bruikbare ruimte bij krijgt.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven