Wanneer een bouwvergunning nodig?

Bij het aanvragen van een bouwvergunning moet onderscheid gemaakt worden tussen een eenvoudige vergunning waarbij het dossier door de bouwheer kan worden samengesteld en een bouwvergunning waarbij de tussenkomst van een architect noodzakelijk is.

Eenvoudig dossier

Voor een groot aantal werken is een eenvoudig, zelf samengesteld dossier voldoende om een bouwvergunning te verkrijgen. Dit dossier moet als een melding van werken worden beschouwd, aangezien een vergunning doorgaans zonder verder onderzoek wordt toegekend. Let er wel op dat de geplande werken niet in tegenspraak zijn met de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Informeer bij de gemeente alvorens het dossier samen te stellen. Hier volgt een kort overzicht van wat wel mag: 

  • Verbouwingen binnen in het huis zonder uitbreiding van de woning. Indien een huis wordt verdeeld in verschillende wooneenheden moet het dossier door een architect samengesteld worden
  • Verbouwingen aan de buitenmuren en de daken van een huis. Bijvoorbeeld: het dichten van een raam of het installeren van een extra raam, een dakvenster plaatsen, het aanbrengen van een gevelsteen

  • Kleine bijgebouwen met een maximum van 30 m², een kroonlijsthoogte van 3 m en een nokhoogte van 4,5 m

  • Een zwembad van max. 150 m²

  • Afsluitingen

Architect

Bij alle andere werken waarbij de stabiliteit, het bouwvolume of het architectonische karakter van de woning wordt gewijzigd is de tussenkomst van een architect verplicht.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven