Witte eik

Quercus Alba. Waarschijnlijk gaat nu niet bepaald een belletje bij u rinkelen. De witte eik, die is voor woon- en bouwtoepassingen véél bekender. Dit lichtbruine hardhout is een veelzijdige en veelgebruikte houtsoort. De witte eik komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika: de VS en Canada.

Meubelen, vloeren, deuren, interieurs of constructiewerk: witte eik vindt u zowat overal, en is dus een populaire houtsoort. Dat heeft ongetwijfeld veel te maken met de twee hoofdkenmerken, die bij zowat alle eikensoorten centraal staan: hardheid en kwaliteit.

Hiermee zijn in één klap de grootste voordelen beschreven. Andere goede eigenschappen zijn: goed buigbaar, vrij makkelijk te bewerken en weinig afval bij verwerking en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Echte nadelen zijn er niet. Wel doet men over deze eikensoort meestal niet zo lyrisch als over z’n broer, de gewone (donkere) eik. Dat dit blekere hout, met rechte nerf, nogal wat ‘gewoontjes’ en karakterloos aandoet, is de hoofdoorzaak daarvan.

Dat eiken vloeren, ook de witte eik, steeds populairder worden, wist u ongetwijfeld al. Da’s dan ook helemaal terecht: een eiken vloer heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Maar ook in de rest van de woningen komt witte eik meer en meer voor: met name bij moderne of design interieurs, maakt de witte eik een grote opmars.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven