Betonklinkers

Betonklinkers worden buitenhuis gebruikt, voor opritten, paadjes of ook wel eens voor terrassen. Er zijn verschillende soorten afwerkingen die het karakter van een betonklinker bepalen: ongetrommelde, getrommelde of gewaterstraalde betonklinkers. Ongetrommelde betonklinkers geven een eerder strakke indruk, terwijl getrommelde betonklinkers een rustieke uitstraling hebben. Gewaterstraalde of uitgewassen betonklinkers worden alleen bij bestratingswerken gebruikt omwille van hun geluidsreducerend effect.

Maatvastheid van betonklinkers

De maatvastheid wordt bepaald door de manier waarop de klinkers worden gegoten. Bij de verharding van het beton treedt er altijd wat krimp op. Daardoor kunnen op hun kant gegoten klinkers afwijkende maten hebben in de lengte en de breedte waardoor het moeilijk is ze te plaatsen. Betonklinkers die gegoten worden zoals ze later zullen worden geplaatst krimpen alleen in de dikte. Dit wordt gemakkelijk weggewerkt tijdens het aftrillen van de stenen.

Kleur van betonklinkers

Een tweede eigenschap waarmee men rekening moet houden is de kleur. Er treden onvermijdelijk verschillen op tussen de opeenvolgende producties. Om deze kleurverschillen op te vangen moet men betonklinkers van verschillende producties met elkaar vermengen.

Onderhoud

Regelmatig borstelen en afspuiten met een tuinslang zijn doorgaans voldoende om groenaanslag tegen te gaan. Betonklinkers met de hogedrukspuit behandelen is af te raden omdat de oppervlakte daardoor weggewassen wordt. De betonklinkers worden poreuzer en bieden nog meer houvast aan algen en mossen. Het is beter om een keer per jaar deze groenaanslag te verwijderen met een daartoe bestemd product. De laatste tijd zijn hiervoor ook ecologische producten op de markt gekomen. Als kers op de taart kunt u de klinkers nog inzanden met wit zand; zo ziet alles er weer als nieuw uit.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven