De kenmerken van terrasplanken

Droomt u van een hardhouten terras of een dakterras en bent u op zoek naar de gepaste terrasplanken? Laat u dan eerst goed informeren over de verschillende soorten die er bestaan. Houten terrasplanken zijn immers beschikbaar in heel wat verschillende kwaliteitsniveaus en hebben een aantal bepalende kenmerken. Wees ervan op de hoogte, zodat u een juiste keuze kunt maken.

  • Duurzaamheid: hardhouten terrasplanken hebben verschillende duurzaamheidsniveaus. U wil toch geen terras dat meteen aan vervanging toe is? De bekende houtsoorten zoals bangkirai, Ipé, Padoek, Itaubé of Azobé scoren hier goed voor.
  • Bewerkbaarheid: de ene terrasplank laat zich gemakkelijker bewerken dan de andere. Bij het zagen kunnen er bijvoorbeeld inspringsels voorkomen die de werken bemoeilijken. In sommige houtsoorten kan men ook niet zomaar schroeven of boren. In zo’n gevallen moet men voorboren. Ook de buigzaamheid van het hout is een factor waar u rekening mee moet houden.
  • Lijmbaarheid: het is bekend dat sommige terrasplanken zich slecht laten lijmen. Bangkirai is daar een voorbeeld van.
  • Onderhoudsvriendelijkheid: sommige terrasplanken vragen meer onderhoud dan andere. Als u daar niet al te veel tijd in wil steken, laat u dan goed adviseren.
  • Milieuvriendelijkheid: kijk bij het zoeken naar terrasplanken uit naar het FSC-label. Dit keurmerk geeft aan dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

Uiteraard is hout niet de enige optie voor terrasplanken. Er bestaan immers ook alternatieven in kunststof.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven