De zomer is ideaal om buiten te zitten in je tuin, een tuinomheining geeft je dan wat extra privacy. Er zijn heel wat soorten tuinomheiningen, zowel verschillend van materiaal als verschillend van stijl, zo is er voor elke tuin wel een soort omheining die erbij past.
Soorten materialen voor tuinomheiningen
De meest bekende omheiningen zijn in hout, beton of tuindraad. Tuindraad is zeer goedkoop en makkelijk te plaatsen, maar bied heel weinig privacy. Je hebt bij tuindraad wel de mogelijkheid om deze eenvoudig te laten begroeien met klimplanten, of je kan er een haag door laten groeien, let dan wel op dat je met de doorgroeiende stukken geen last bezorgt aan je buren.
Naast de klassieke omheiningen zijn er ook gemetselde in steen, deze kan je met dezelfde steen metselen als je woning waardoor je tuin perfect aansluit bij je woning. Ook omheiningen in PVC en Aluminium zie je vaak in de tuin, deze zijn qua mogelijkheden minder beperkt dan vroeger. Vroeger was een PVC afsluiting lelijk, maar met nieuwe technieken kan men nu het uiterlijk al voor een deel hout laten imiteren. Een andere soort is een smeedijzeren tuinomheining, deze zijn authentiek en stevig, maar duurder en vragen wel wat onderhoud om corrosie tegen te gaan.
Betonnen tuinomheining
Op zoek naar een zeer stevige omheining voor uw tuin? Dan is een betonnen tuinomheining ongetwijfeld iets voor u. Deze soort van omheining is de sterkste in zijn soort. Een tuinomheining in beton is vele malen sterker dan pvc, hout of aluminium.
Een betonnen tuinomheining is op de dag van vandaag niet langer saai en grijs, er bestaan een heel aantal varianten in verschillende kleuren en met diverse motieven.
Plaatsing betonnen tuinomheining
De plaatsing van een betonnen tuinomheining is niet zo eenvoudig als het plaatsen van andere soorten omheining. De materialen die hiervoor gebruikt worden zijn een stuk zwaarder, je neemt best je voorzorgen door beschermende schoenen en handschoenen te dragen. Zwaarder materiaal zul je niet nodig hebben, meestal bestaan de panelen uit verschillende stukken in beton die je tussen de peilers in gleuven kunt schuiven. Zorg er zeker voor dat alles mooi op elkaar aansluit en stabiel slaat, is dit niet in orde, dan kan het beton gaan scheuren of scheef gaan zakken.
Prijs tuinomheining beton
De kostprijs van een tuinomheining in beton hangt vooral af van de grootte van de omheining en de hoogte. Hou er ook rekening mee dat dit type afsluiting een stuk duurder is dan zijn varianten in hout of PVC.
Houten tuinomheiningen
Bent u op zoek naar een houten omheining voor uw tuin? Dan vind u hier interessante informatie voor uw tuinomheining in hout.
Wil u wat meer privacy in uw tuin, dan is een houten tuinomheining daar perfect geschikt voor. Het houdt kinderen in de tuin en mensen die er niet moeten zijn eruit. Een omheining in hout is mooi en heeft een natuurlijke uitstraling waardoor het perfect kan geïntegreerd worden in uw tuin. Er zijn heel wat verschillende stijlen en kleuren op de markt, hierdoor bestaat er voor elke tuin of woning wel een omheining die er perfect bij past.
Meestal werkt een omheining in hout op basis van panelen die via palen aan elkaar worden verbonden. Je hebt zowel houten palen als betonpalen om het geheel staande te houden.
Tuinomheiningen in hout zijn goedkoop, maar je zit wel met een kleine kost voor het onderhoud. De houten panelen zijn meestal wel tegen vocht behandeld, maar je kan toch best jaarlijks nog eens een behandeling doen met een lazuurbeits. Deze zorgt ervoor dat je omheining waterafstotend word en niet kan gaan rotten.
Er bestaan ook duurdere tropische houtsoorten waar minder onderhoud aan is, maar dat zie je dan ook aan de kostprijs, dit is duurder in aankoop. Een modern alternatief voor een houten tuinomheining zijn hardhouten wanden, deze sluiten de scheiding volledig af en zijn onderhoudsvrij. Deze hardhouten wanden zijn vervaardigd uit tropisch hardhout.
Tuinafsluitingen met betonpalen
Wil je een stevige tuinafsluiting rond je tuin of gazon, dan heb je zeker en vast betonpalen nodig. Een betonpaal ziet er een stuk steviger uit dan een ijzeren of houten paaltje en zorgt ervoor dat uw tuinafsluiting mooi blijft rechtstaan.
Kiezen voor de juiste betonpalen voor je tuin is vrij eenvoudig. Er zijn een aantal zaken waar je rekening moet mee houden want voor elke soort tuinafsluiting bestaat er een andere soort betonpaal. Deze zijn trouwens in verschillende afmeting en groottes te verkrijgen.
Er bestaan betonpalen met een gat erin. Deze betonpalen zijn niet erg hoog, en worden gebruikt als houder voor een paal, aan deze paal wordt dan de tuindraad bevestigd. Deze palen zorgen voor extra stevigheid van uw tuinpalen.
Een 2e soort zijn de palen waar er in de beton een gleuf is, dwars doorheen de paal. Hierdoor kan dan de draad van de afsluiting komen. Let wel op dat u voor de hoeken speciale betonhoekpalen koopt, hierin kan de draad de juiste hoek volgen. Aan het einde van je afsluiting kun je dan kiezen voor betoneindpalen om je afsluiting af te werken.
Een laatste soort zijn de betonpalen met een gleuf voor muur, de muur kan dan zowel bestaan uit houten panelen of betonnen panelen. Ook hier zijn er speciale hoekpalen en eindpalen om je tuinomheining mooi af te werken.