De meest voorkomende soorten dakbedekking

Twijfel je nog over de juiste soort dakbedekking voor jouw woning? Misschien kan het helpen om de meest voorkomende soorten dakbedekking nog eens te overlopen.

 • Dakpannen: nog steeds de meest populaire keuze. Vooral keramische dakpannen worden nog erg veel gebruikt omdat de verhouding tussen kwaliteit en prijs heel aantrekkelijk is. Ook betonnen dakpannen zijn een mogelijkheid.
 • Leien: een gesteente dat vooral in België en Duitsland erg populair is als dakbedekking. Het zijn dunne latten die relatief gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Ook houten leien zijn een mogelijkheid.
 • Dakleer: dit is een verzameling voor teerhoudende dakbedekkingen. Ze kunnen aangebracht worden op zowel een hellend als een plat dak.
 • Kunststof: een dak in kunststof heeft heel wat voordelen. Vooral op het vlak van duurzaamheid heeft kunststof sterke punten.
 • Metaal: koper, zink, aluminium en lood zijn allemaal mogelijke soorten van dakbedekking. Vooral in moderne nieuwbouw worden winnen metalen aan populariteit.
 • Stro: erg populair als manier om een rustieke uitstraling te geven aan een woning. Helaas vraagt het onderhoud en is er altijd een zeker brandgevaar.
 • Glas: In moderne woningen komt wel eens glas voor als dakbedekking. Deze optie is niet goedkoop en bovendien blijft glas erg kwetsbaar als dakbedekking.

Keramische dakpannen: tijdloze uitstraling

In België en Nederland zijn keramische dakpannen nog steeds een van de meest populaire vormen van dakbedekking. Dit soort dakpannen zijn gemaakt van gebakken aarde, in tegenstelling tot betonnen dakpannen of tegelpannen. Vaak wordt zeeklei of rivierslib gebruikt om ze te vervaardigen. Dat maakt keramische dakpannen tot een erg milieuvriendelijke optie.

Keramische dakpannen hebben nog een aantal andere duidelijke voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld bestand tegen alle mogelijke weersomstandigheden. Niet toevallig worden keramische dakpannen ook wel eens “stormpannen” genoemd. De structuur zorgt voor een vaste ligging, zodat de pannen goed op hun plaats blijven liggen. Daarnaast worden dit soort dakpannen ook geroemd omwille van hun rijke verleden. Keramische dakpannen hebben een tijdloze uistraling en zijn nog steeds erg aanwezig in het straatbeeld. De uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding van deze pannen zit daar zeker voor iets tussen. Ze hebben immers ongeveer dezelfde prijs als betonnen dakpannen.

Keramische dakpannen geven je ook heel wat keuzemogelijkheden. Er bestaan immers verschillende modellen die in verschillende kleuren kunnen afgewerkt worden. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit rustiek, rood, rood-bruin, kastanje, grijs, leigrijs, zwart en andere mogelijkheden. De keramische pan kan zowel een egale kleur hebben als voorzien zijn van een vlammende kleur.

Rieten daken: dakbedekking met riet

Er zijn weinig bouwmaterialen die zo tot de verbeelding spreken als dakbedekking met riet. Rieten daken zijn niet ontstaan om esthetische redenen maar uit pure noodzaak. Dakbedekking met riet werd van oudsher gebruikt om daken met een grote helling te bedekken. Want een dak met een hoek van meer dan 45° kon niet met dakpannen worden afgewerkt terwijl dit met riet wel lukte. De reden hiervoor is dat een rieten dak licht is. Vanuit ecologisch standpunt gezien heeft een rieten dak een aantal voordelen. Het materiaal is van natuurlijke oorsprong zodat er bijna geen energie verbruikt wordt en er geen andere grondstof dan riet moet worden aangevoerd. Een rieten dak heeft dezelfde isolatiewaarde als een conventioneel dak. Een bijkomend voordeel is de natuurlijke ventilatie van een rieten dak: vocht wordt zo makkelijk geëvacueerd. Diezelfde ventilatie maakt ook dat een huis met een rieten dak koeler is in de zomer en warmer is in de winter. Een rieten dak gaat 30 tot 60 jaar mee, afhankelijk van de helling van het dak. Hoe steiler de constructie, hoe beter, want hierdoor blijft het dak langer algen- en mosvrij. Want het zijn algen en mossen die de grootste oorzaak zijn van een snel verouderend rieten dak. Gelukkig kan de groei van deze natuurlijke vijanden van het rieten dak met een minimum aan onderhoud in toom gehouden worden.

De kenmerken van goede dakbedekking

Vaak staan we niet stil bij het dak dat we boven ons hoofd hebben. Nochtans is het zonder twijfel een van de belangrijkste onderdelen van elke woning. Dakbedekking wordt aangebracht met verschillende materialen. Iedereen kent de klassieke dakpannen van klei of beton, maar daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van houten leien, natuurlijke leien, metalen zoals aluminium of zink, kunststoffen en zelfs riet of stro. Ook glas wordt steeds vaker gebruikt als dakbedekking. Bij het kiezen van uw dakbedekking kan het helpen om rekening te houden met de kenmerken van degelijke dakbedekking:

 • Stevig: dakbedekking moet ons beschermen tegen regen, wind en andere klimaatomstandigheden. Stevigheid en betrouwbaarheid zijn dus absolute vereisten. Hiervoor scoren de klassieke dakpannen doorgaans goed, maar ook metalen daken en daken van kunststof kunnen erg stevig zijn.
 • Veilig: dakbedekking moet ook veilig zijn. Het spreekt voor zich dat riet en stro hier minder goed scoren, aangezien er altijd een zeker risico ook brandgevaar bestaat.
 • Isolerend: het dak is de plaats waar woningen de meeste warmte verliezen.  Dakbedekking moet dus ook zo isolerend mogelijk zijn.
 • Licht: het ideale dak is niet alleen stevig, maar tegelijk ook licht. Dat maakt het immers gemakkelijk om de dakbedekking aan te brengen.

Onderhoudsvriendelijk: een dak dat om de haverklap moet onderhouden worden, is natuurlijk ook niet aan te raden. Probeer bijvoorbeeld uit de kijken naar opties die weinig mos aantrekken.

Categorie: Dak
Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven