Het groendak

Steeds meer in de kijker is het ecologisch verantwoorde groendak en dat is niet zonder reden. Een groendak biedt economische, ecologische en esthetische voordelen. Maar wat is zo’n groendak nu eigenlijk precies?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een groendak niet per definitie een tuindak, al zijn wel alle tuindaken per definitie groendaken. Ook hoeft een groendak geen groene kleur te kennen. Een groendak is een dak dat bestaat uit levende planten, bloemen of bomen. Dit kan inderdaad een tuin zijn, maar ook een bloemenperk of een mosdak behoren zeker tot de mogelijkheden. Alles hangt af van de vorm en grootte van het dak en de tijd die u wil investeren in de onderhoud van het groendak.

Een groendak biedt heel wat economische voordelen, maar welke zijn dat nu precies?

Eerste en vooral zorgen groendaken voor een verbeterde waterhuishouding doordat zij jaarlijks bijna 70 procent van het regenwater kunnen opnemen. Wanneer dit regenwater aangewend wordt voor bijvoorbeeld de tuin, de wasmachine, de wc of het wassen van de wagen, kan dit al behoorlijke besparingen opleveren.

Daarnaast zorgt een groendak ervoor dat het binnen koeler blijft wanneer het in de zomer buiten snikheet is. Dit geeft als gevolg dat de airconditioning niet zo snel opgezet moet worden en ook dat zorgt voor een behoorlijke vermindering van de elektriciteitsfactuur. Wanneer u voor een groendak met een hogere substraatdikte kiest, krijgt u nog eens extra isolatie in de winter en dit wil dan weer zeggen dat de verwarming minder snel en minder lang dient te branden.

Groendaken zijn ook een natuurlijke barrière tegen geluiden. Hagelbuien en omgevingslawaai zullen heel wat minder snel doordringen zodat u ‘s nachts niet nodeloos wakker ligt. Bovendien zorgen ze ook voor een substantiële verhoging van de brandveiligheid van het gebouw zodat u ook hiervan niet wakker zal liggen.

Wie in een stad woont, weet dat een tuin behoorlijk duur is. Een groendak kan hier de perfecte, budgetvriendelijke oplossing bieden. U betaalt niet voor een extra stukje grond en heeft toch een tuin, midden in de stad.

Naast economische voordelen zijn er de ecologische voordelen van het groendak.

Vooral in steden zijn groendaken een absolute must voor het milieu. Eerst en vooral verhogen ze de luchtkwaliteit van de omgeving. Fijne stofdeeltjes worden gefilterd en de platen zorgen voor extra zuurstof in de lucht. En niet alleen extra lucht is één van de resultaten van een groendak, ook de biodiversiteit wordt positief beïnvloed door groendaken. De verschillende planten en bloemen trekken verschillende dieren aan zodat de stad weer bevolkt wordt met een variatie aan leven.

Als laatste zijn er de esthetische voordelen van het groendak.

De esthetische voordelen zijn zeker niet te minimaliseren. Groendaken spreken tot de verbeelding en wie het juist aanpakt, bouwt een ware sprookjeswereld op zijn dak. Is er iets mooier dan ‘s avonds onder een volle maan in een tuin te genieten van de laatste warmte met zicht op de hele stad? Maar ook overdag kan een groendak prachtig zijn. Net zoals dat bij een gewone tuin het geval is, zijn de mogelijkheden onbeperkt. U kan ervoor kiezen om van uw groendak een waar paradijs te maken waar het aangenaam vertoeven is. Maar ook een kruidentuin behoort tot de mogelijkheden. Wie liever iets minder onderhoud heeft, kan kiezen voor een groendak dat bestaat uit mossoorten. Hier zijn een heleboel kleurencombinaties mogelijk en er is bijna geen werk aan.

Naast aangelegde groendaken die tegenwoordig steeds meer de kop opsteken, zijn er ook de natuurlijke groendaken. Deze groendaken zijn ontstaan doordat er een combinatie van natuurlijke elementen was die ervoor zorgden dat er leven ontstond op een dak. Vaak is de oorzaak verloedering, maar dat wil niet zeggen dat een natuurlijk groendak er niet prachtig uit kan zien.

Categorie: Dak
Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven