Plat dak of zadeldak?

Wanneer je bouwt, is één van de keuzes die gemaakt moeten worden het type dak dat je op je huis wilt zetten. De twee belangrijkste types zijn het zadeldak en het platte dak.

Wat is een plat dak en welke voordelen biedt het?

Een plat dak is letterlijk een dak dat plat is. Hoewel dit een minderheid van de daken in België is, komt het toch steeds meer voor. Soms in combinatie met een zadeldak wanneer bijvoorbeeld enkel de garage voorzien is van een plat dak. Toch biedt een plat dak heel wat voordelen. Eerst en vooral zit je op de bovenverdieping niet met schuine muren; Dit houdt in dat ook op de bovenste verdieping van een huis rechte kasten kunnen geplaatst worden en er geen verloren ruimte is. Daarnaast is een plat dak vaak goedkoper dan een zadeldak, maar dit hangt vooral af van de gebruikte materialen, isolatie en afwerking. Een andere plus van een plat dak is de mogelijkheid tot het aanleggen van een daktuin. Zeker wanneer het platte dak een behoorlijke oppervlakte beslaat, kan dit ervoor zorgen dat je een prachtige tuin krijgt op plaatsen waar het zeer duur is om een huis met voldoende grond voor een tuin aan te kopen.

Wat is een zadeldak en welke voordelen biedt het?

Een zadeldak is een dak dat uit twee of meerdere delen bestaat die schuin tegen elkaar geplaatst zijn. Deze daken komen veelvuldig voor in België, dus wie even rond zich kijkt, kan talloze voorbeelden zien van het zadeldak. Enkele voordelen van het zadeldak zijn de creatie van een zolderruimte en de makkelijke afloop van water bij hevige regenval. Vooral een zolderruimte kan erg handig zijn om spullen die zelden gebruikt worden weg te bergen. Daarnaast kan een zadeldak ook erg mooi zijn. De keuze in pannen of leien zijn haast onbeperkt en wie dat wilt, kan van zijn zadeldak een waar kunstwerk maken. Een zadeldak is natuurlijk erg zichtbaar en bepaalt dus mee welk karakter een huis zal uitstralen. Zo kan je kiezen voor felgekleurde pannen of leien, traditionele of rustieke, grote of kleine, voor ieder is er wat wils.

Zadeldak versus plat dak

Welk dak je kiest, hangt van verschillende factoren af. Eerst en vooral is er een mogelijk prijsverschil. Natuurlijk is het moeilijk om de twee daken te vergelijken omdat ze op een andere manier en met andere materialen worden opgebouwd, maar een plat dak zal veelal goedkoper uitdraaien dan een zadeldak. Is het uitzicht van je woning echter prioriteit, dan biedt een zadeldak meer mogelijkheden. Hiermee kan je echt karakter geven aan je huis, waar een plat dak van op de grond nagenoeg onzichtbaar blijft. Woon je in een stad en heb je geen tuin ter beschikking dan kan een plat dak je weer de uitkomst bieden waar je naar op zoek bent. Er is dus geen duidelijke voorkeur gezien veel afhangt van je eigen prioriteiten en de woning waar je voor kiest. Wellicht is het nuttig om bij het uittekenen van de plannen na te gaan wat alle voor- en nadelen van beide daken zijn en wat dan het zwaarst doorweegt.

Wie er echt niet uitraakt, kan nog altijd kiezen voor een combinatie tussen beiden. Hierbij kan het plat dak enkel boven het garagegedeelte van het huis geplaatst worden, maar je kan ook kiezen voor een moderne woning die zowel een plat dak als een zadeldak heeft. Zo kanje ervoor zorgen dat je de voordelen van beide daken hebt zonder een keuze te moeten maken. Het platte dak kan je dan inrichten als tuin of terras terwijl het zadeldak je de ruimte verschaft die je nodig hebt om spullen op te bergen.

Categorie: Dak
Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven