Wanneer we aan buitendeuren denken, komt de voordeur als eerste in onze gedachten. Maar ook een achterdeur en eventuele zijdeur kunnen deel uitmaken van de buitendeuren van een huis. Bij het kiezen van deze buitendeuren zijn er enkele kenmerken die afhankelijk zijn van de deur en enkele kenmerken die voor alle buitendeuren hetzelfde zijn. Zo is het bij buitendeuren essentieel om rekening te houden met hun vermogen tot isoleren en de mate waarin zij ongewenste bezoekers zullen buiten houden. Buitendeuren zullen om deze redenen vaak steviger en dikker zijn dan binnendeuren. De afwerking van de contouren zal duidelijk verschillen omwille van hun isolerende karakter.
Naast deze eigenschappen zijn buitendeuren mee bepalend voor het karakter van de woning. Om die reden worden buitendeuren meestal samen met de ramen gekozen zodat dit alles één coherent geheel vormt. De stijl en het materiaal waarin men een buitendeur kiest zal afhankelijk zijn van de woning en persoonlijke smaak van de eigenaar.
Wie hip en trendy wil zijn, kiest voor aluminium bij zijn buitendeuren. Aluminium leent zich uitstekend voor buitendeuren en is helemaal in de mode. Het oogt strak, minimalistisch en modern en grijpt terug naar het functionele in plaats van het artistieke. Van franjes en motieven is er geen sprake, tenzij ook deze strak zijn en binnen het moderne karakter van de deur passen. Vooral bij nieuwbouw is dit de eerste keuze.
Uw aluminium voordeur, uw visitekaartje
Wist u dat wanneer er aan uw deur wordt aangebeld, de bezoeker gemiddeld 2 minuten naar uw voordeur staat te kijken? Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan het uitzicht ervan.
Zowel op korte als op lange termijn is de keuze van aluminium als materiaal voor uw voordeur gemakkelijk te verantwoorden. De voordeuren zijn verkrijgbaar in allerlei designs, kleuren en prijscategorieën. Het materiaal is beter bestand tegen UV-stralen, sterker en kleurvaster dan bijvoorbeeld PVC of hout. Om over het gemak in onderhoud dan nog te zwijgen.
Afhankelijk van de bouwstijl van uw woning kan een aluminium voordeur heel discreet zijn, of net erg uitgesproken. Het meestal brede gamma van talrijke aanbieders biedt u een ruime keuze, voor ieder wat wils. Ook zijn de voordeuren gewoonlijk beschikbaar in elke denkbare kleur op de RAL-waaier, in matte of glanzende uitvoering en met of zonder krasvaste Coatex-structuur. De aluminium voordeur afwerken doe je met een mooie deurknop en eventueel een geïntegreerde brievenbus.
Aluminium is door zijn samenstelling een echt topproduct in de bouwwereld.
De voordelen van de aluminium voordeur op een rijtje:
- Sterker dan bijvoorbeeld PVC of hout en toch licht
- Ruime keuze aan profielen en kleuren
- Kleurvast
- Onderhoudsvriendelijk
- Lange levensduur
- Nooit barsten, scheuren of kromtrekken
- Beschikbaar in verschillende prijscategorieën
- Vaak geïntegreerde scharnieren voor inbraakpreventie
- Goede thermische en akoestische isolatie
Aluminium voordeuren zijn de duurdere klasse uit het gamma, maar zowel de kwaliteit als de look mogen er wezen! Regen, wind, zon, sneeuw of hagel, uw voordeur zal blijven stralen!
Houten buitendeuren zijn nog steeds populair
Jaarlijks worden er om en bij de 750.000 buitendeuren verkocht. Het grootste percentage hiervan is uit hout vervaardigd. Het is een uiterst flexibel materiaal, bewerkbaar tot alle maten, vormen en profielen. Van klassiek tot modern. U geeft uw buitenschrijnwerk een nieuw kleurtje of behoudt de houtstructuur met een transparante afwerking.
Houten ramen en deuren dragen sterk bij tot het wooncomfort. Hout voelt altijd aangenaam warm aan en bezit een hoge natuurlijke isolatiewaarde die koudebruggen en condensatie buitenspel zet. Houten buitenschrijnwerk is ook brandveilig: omdat het hout eerst verkoolt, wordt het inbrandproces vertraagt.
Een goede buitendeur bestaat uit massief hout of een degelijke sandwichconstructie. Let hierbij op dat de verlijming bestand is tegen hoge vochtconcentraties. De kwaliteit van de houten buitendeur wordt voornamelijk bepaald door deze verlijming maar ook door de houtsoort, en de beschermlaag van het oppervlak.
Mits een correcte afwerking en dus behandeling van uw houten buitendeur maakt u haar bestand tegen alle weersomstandigheden. Aan buitendeuren worden immers hoge eisen gesteld op dit vlak. Ze staan bloot aan grote temperatuurverschillen. Terwijl de binnentemperatuur vaak meer dan 20°C bedraagt, kan het buiten stevig vriezen. Ook onder de gevolgen van wind en regen hebben houten buitendeuren te lijden.
De levensduur van een houten deur is mits het goede onderhoud ervan bijna onbepaald. Regelmatig dus even volledig schuren, opnieuw verven en behandelen tegen UV-straling, temperatuurschommelingen en vocht.
Glazen deuren: Gelaagd glas voor binnen- en buiten
Door de moderne uitstraling en vele toepassingmogelijkheden gelden glazen deuren als stijlvolle binnen-, buiten-, of schuifdeuren. Een deur die gedeeltelijk of geheel uit glas bestaat geeft een ruimtelijk effect, is tijdloos, in elk gewenst design te verkrijgen en afhankelijk van de soort gemakkelijk in onderhoud.
Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij aanschaf van een glazen buiten- of binnendeur is de veiligheidsgraad ervan.
De standaard glazen deur is gemaakt uit gehard glas. Dit is normaal en doorgaans stevig glas, gebakken in de oven. Nadelig is toch de breekbaarheid ervan. Hoewel de deur op zich stevig is en niet zomaar stuk zal gaan, is er bij glasbreuk sprake van versplintering in ontelbare stukjes. Een topper onder de veiligheidsglasdeuren is de gelaagde geharde deur. Deze soort deuren versplinteren ook bij schade, maar een inwendige folie houdt de stukjes goed bij elkaar. Dit betekent een optimale veiligheidsgarantie. De techniek is overgenomen uit de automobielindustrie, waar ze wordt toegepast op de voorruit in de wagen.
De geharde gelaagde deur bestaat uit twee glasbladen die middels een folie aan elkaar worden gekleefd. Het glas wordt onder hoge druk verhit tot 145°C. De folie die zich tussen de lagen bevindt versmelt met het glas zodat alles als één geheel oogt. Het aanzicht van de deuren wordt bepaald door de folie, die transparant, mat en met een design geplaatst kan worden. Zo krijg je bijvoorbeeld de look van een strakke gezandstraalde deur, maar met een ongelooflijk gemak in onderhoud aangezien de deuren aan beide zijden het gladde oppervlak behouden. Wat water met detergent volstaat ruimschoots.
Een andere noemenswaardige eigenschap is de geluidsisolatie tussen twee ruimten. De folie tussen de twee lagen glas vormt een onderbreking in de glasmassa die voorkomt dat geluid op een normale manier verder kan reizen.
Dankzij de geharde gelaagde deur creëert u sfeer in uw interieur.