Dorpels in blauwe hardsteen

Een dorpel wordt geplaatst als deurdrempel of als vensterbank. Traditioneel wordt hiervoor blauwe hardsteen gebruikt. De reden hiervoor is duidelijk. Blauwe hardsteen is sterk, weerbestendig en duurzaam. Blauwe hardsteen kan op verschillende manieren worden afgewerkt zodat het zowel in klassieke als in moderne architectuur kan worden toegepast.

Gezoet

De steen wordt glanzend gepolijst afgewerkt. Hierdoor krijgt de steen een donkere blauwgrijze kleur. Deze afwerking is minder geschikt voor buiten omdat zure regen de glans kan aantasten. Is wel geschikt om contrast te geven aan allerlei inrichtingen binnenshuis.

Geslepen

Deze afwerking geeft de blauwe hardsteen een effen gesatineerd oppervlak, soms met kleine ronde krassen die achtergelaten zijn door de polijstmachine. Kan buiten gebruikt worden voor drempels, ook binnen en buiten voor tegels.

Gefrijnd

Een afwerking die de steen een vlak oppervlak geeft met aan de zichtbare boorden dunne grijze lijnen. Dit is de meest gebruikte dorpel of drempel. Wordt ook gebruikt voor trappen.

Gehamerd

Een gehamerde of gebouchardeerde afwerking geeft een dicht en ruw oppervlaktepatroon van onregelmatige punten. Deze afwerking wordt dikwijls bij trappen gebruikt omdat er zo aan de rand van een geslepen steen een antisliplaag kan gemaakt worden.

Oude frijnslag

Bij deze afwerking vertoont het volledige oppervlak van de steen een onbeperkt aantal evenwijdige frijnslagen. Deze stenen worden meestal gebruikt als vloertegels of daar waar de ondergrond goede antislip eigenschappen moet hebben.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven