Lichtstraten

Eén van de moeilijkste opgaven in een rijhuis is het creëren van voldoende natuurlijk licht in deze ruimte. Zeker bij lange en bovendien smalle huizen kan het een enorme uitdaging zijn om wat zonlicht binnen te krijgen. Natuurlijk kan je in eerste instantie een volledige muur vervangen door glas zodat je langs die kant in ieder geval een maximale lichtinval verzorgt, maar vaak is dat niet voldoende om de ruimte echt goed te verlichten. Doordat een rijhuis aan twee kanten omgeven is door muren waar je geen ramen in kan plaatsen, ben je ook erg beperkt in je mogelijkheden. Een mogelijke oplossing kun je vinden in het plaatsen van natuurlijke lichtstraten.

Er is echter wel een belangrijke voorwaarde waaraan voldaan moet zijn, voor je kan kiezen voor een natuurlijke lichtstraat. Je huis moet er zich toe lenen. Een huis met een verdieping over de gehele oppervlakte van het gelijkvloers biedt, jammer genoeg, geen ruimte voor een lichtstraat. Huizen waarbij de bovenverdieping echter maar een deel van de oppervlakte beslaat, zijn perfect voor het invouwen van een lichtstraat.

De grootte, vorm en stijl van de lichtstraat zal afhankelijk zijn van je smaak, de ruimte waarover je hiervoor beschikt en het karakter van de rest van je huis. Een moderne lichtstraat in een rustieke woning zal vreemd ogen en het is aangeraden om een lichtstraat te kiezen die binnen het karakter van je huis past.

Je kunt kiezen voor een lichtstraat in de vorm van een koepel, dit geeft je ook dadelijk wat meer plafondhoogte en is ideaal voor de afloop van water. Je kunt opteren voor ramen die geopend kunnen worden om in de zomer voor extra verluchting te zorgen. Deze kunne zowel elektrisch zijn als te openen door middel van een lange stok. Ook vaste ramen zijn een mogelijkheid bij het plaatsen van een lichtstraat. Bovendien kan dit zowel in een plat dak als in een zadeldak, al leent een plat dak zich er natuurlijk het meest toe.

Belangrijk, ongeacht het systeem waarvoor je kiest, is de dikte en kwaliteit van het glas. Ramen die je in een dak plaatst dienen steviger te zijn dan ramen die in een muur gezet worden. Ze krijgen immers heel wat meer te verduren doordat regen, hagel en sneeuw er direct op vallen en dus een grotere impact hebben.

Wanneer je huis zich niet leent tot het plaatsen van een natuurlijke lichtstraat, kan je kiezen voor een lichtstraat op basis van kunstlicht. Hierbij wordt er gekozen voor een combinatie aan plafondverlichting die het natuurlijke licht zo dicht mogelijk naderen zodat je de indruk krijgt toch wat buitenlicht in je woning te krijgen. Vanzelfsprekend krijgt een natuurlijke lichtstraat de voorkeur, maar wanneer dit praktisch gezien onmogelijk is, kan een kunstmatige lichtstraat een fijn alternatief vormen.

Een voordeel van deze vorm van lichtstraten is dat je er op een zeer creatieve manier mee om kunt gaan. Je kan een lichtstraat kiezen die uit één geheel bestaat en het buitenlicht nabootst, maar ook een reeks afzonderlijke lichten die samen een geheel vormen zijn een mogelijkheid. Bovendien zijn de opties hier eindeloos vermits je minder gebonden zal zijn door de ruimte die het huis je oplegt. Waar je bij een natuurlijke lichtstraat enkel die ruimte kunt bespelen die vrij is van bovenverdieping, kun je bij een kunstmatige lichtstraat de volledige oppervlakte benutten. Daarnaast ben je ook vrij om je lichtstraat te plaatsen waar je dat zelf wenst.

Natuurlijk kun je stellen dat je in het geval van een kunstmatige lichtstraat, evengoed voor gewone verlichting kunt kiezen. Dit klopt absoluut, maar de kunstmatige lichtstraat heeft als doel om je het gevoel te geven wat buitenlicht mee te pikken en dat is toch een heel ander gevoel dan wanneer je de hele dag bewust in kunstlicht vertoeft.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven