Garagepoorten bepalen, samen met de ramen, het karakter van een huis. Daarom is het belangrijk de juiste garagepoort te kiezen en zich goed te informeren over de verschillende soorten en materialen.
Eerst en vooral dient men de keuze te maken tussen een kantelpoort of een sectionale poort. Bij een kantelpoort bestaat de garagepoort uit één plaat die door middel van een spiraalveer opgetrokken wordt. Het grote voordeel aan dit soort garagepoorten is de kostprijs die betrekkelijk laag ligt.
Bij de sectionaalpoorten heeft men meerdere horizontale panelen die in elkaar schuiven in een rail in de garage. Deze rail wordt aan het plafond bevestigd wat als nadeel heeft dat ze wel enige ruimte inneemt. Als ze bovendien gecombineerd wordt met een elektrische motor, wordt de ingenomen ruimte best aanzienlijk.
Hiermee komen we dan bij de tweede keuze die men kan maken op het gebied van garagepoorten. De keuze tussen een manuele of elektrische poort. De keuze hier zal voornamelijk bepaald worden aan de hand van het te besteden budget en persoonlijke voorkeur.
Als laatste is het belangrijk om de garagepoort met de juiste uitstraling te kiezen, passend bij ramen en deuren. Een garagepoort is vaak prominent aanwezig in een huis en een weloverwogen keuze dus zeker niet overbodig.
Kantelpoorten: de goedkoopste poort
Een kantelpoort is de klassieke garagepoort. Het is als het ware één grote vaste plaat die in zijn geheel open of dicht gaat. Bij het openen van de poort trek je deze eigenlijk in zijn geheel verticaal gekanteld naar boven. Daar rust die dan horizontaal tegen het plafond van je garage. De kantelpoort kan ook deels naar buiten en deels naar binnen kantelen. De poort beschikt dus over een railmechanisme in het plafond van je garage waar het dan via wieltjes inschuift.
De kantelpoort is in vele gevallen de goedkoopste garagepoort. Dat is ook de hoofdreden waarom kantelpoorten het zo goed blijven doen. Een ander voordeel van de kantelpoort heeft te maken met de isolatie. Aangezien de poort uit één stuk bestaat zijn er geen plooiingen waarlangs energie kan ontsnappen.
Het voornaamste nadeel ervan is dat je meer ruimte verliest. De poort snijdt namelijk een hoek af bovenaan in je garage bij het openen en sluiten. Met bestelwagens of hoge wagens is het dus oppassen geblazen, want de poort zou die wel eens kunnen raken. Kantelpoorten zijn meestal in staal te verkrijgen, maar hout is ook een mogelijkheid. Dit hangt dan wel af van het gewicht van de poort.
Sectionale poorten: extra ruimte in je garage
Een sectionale poort bestaat uit meerdere horizontale vlakken die aan elkaar zijn gezet via plooiingen en scharnieren. De poort wordt dan bij het openen naar boven getrokken in het plafond van je garage. Daar zit deze vastgehecht aan een railmechanisme waar het via wieltjes inschuift. Het grote voordeel van dit systeem is dat deze poort veel minder ruimte opeist in je garage dan een kantelpoort. Dankzij de plooilijnen sluit de poort een veel kleinere hoek af in je garage.
Sectionale poorten zijn in de laatste jaren zeer populair geworden. Nadelig is dat ze duurder zijn dan kantelpoorten, maar dit wordt dan weer goedgemaakt door de winst aan plaats in de garage. Je kan ervoor opteren deze poort automatisch of manueel te bedienen. Ook is het mogelijk een aantal secties van de poort te vervangen door vensterramen om zo meer licht in de garage binnen te krijgen. Sectionale poorten zijn helaas vaak iets minder goed geisoleerd dan kantelpoorten. Dit is te wijten aan de plooiingen in de poort tussen de horizontale vlakken. Hiertussen gaat vaak wat energie verloren.
Houten garagepoorten
Bij het aankopen van een garagepoort hou je uiteraard rekening met de uitstraling. De garagepoort is namelijk een van de eerste dingen die je ziet aan een huis. Het is bepalend voor de look en feel van de hele woning. Een houten garagepoort is ideaal als je graag luxe en verfijning uitstraalt. Ook als je een landelijke, rustieke sfeer nastreeft, zit je goed met houten poorten.
Er zijn bijzonder veel mogelijkheden met een houten garagepoort. Je kan ze immers op verschillende manieren laten afwerken: klassiek of modern, met of zonder panelen, met of zonder nerf, met of zonder visgraatmotief en nog veel meer. Houten poorten zijn ook makkelijk te schilderen in de kleur van jouw keuze. Vaak wordt gedacht dat een houten poort veel onderhoud vergt, maar dat valt al bij al nog mee. Andere poorten vragen zelden minder onderhoud.
Naast de afwerkingsmogelijkheden biedt een houten garagepoort nog een aantal andere voordelen. Zo is hout een sterk materiaal en is duurzaamheid gegarandeerd. Dit hangt uiteraard ook af van de houtsoort, want niet elke soort is even stevig. Je informeert dus best eens bij een expert alvorens een houtsoort te kiezen. Er bestaan ook verschillende labels die aangeven hoe stevig en duurzaam een bepaalde houtsoort is.
Hout is bovendien een hernieuwbare grondstof en dus een ecologische keuze. Let wel op het FSC-label. Dit is een label van de Forest Stewardship Council, dat aangeeft dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.
Aluminium garagepoorten
Aluminium poorten winnen steeds meer aan populariteit en daar zijn enkele goede redenen voor.
Aluminum poorten zien er strak uit en gaan dan ook perfect samen met een moderne woning. Veel hedendaagse architecten kiezen voor sobere, minimalistische designs en komen zo uit bij aluminium. Een hoevepoort is bijvoorbeeld niet te verkrijgen in aluminium. Ben je niet zo te vinden voor modern ontwerp? Dan zijn houten garagepoorten misschien meer jouw ding.
Aluminium is een licht materiaal en daarom hebben aluminium poorten het voordeel dat ze soepel bewegen. Dit zorgt ervoor dat de poort sneller en soepeler opengaat en sluit. Aluminium poorten zijn ook goed bestand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Dit is een groot pluspunt voor het onderhoud van de poort. Neem hierbij in rekening dat aluminium niet roest en relatief krasbestendig is en je hebt een poort waar weinig onderhoud aan nodig is.
Na verloop van tijd kan echter wel verkleuring optreden. Dit kan echter eenvoudig verholpen worden door de poort opnieuw te lakken. Geen idee hoe je daaraan begint? Aarzel niet om bij een professional aan te kloppen.
Metalen garagepoorten
De grootste troef van een metalen garagepoorten zijn duurzaamheid. Logisch ook: metaal is een hard materiaal dat veel kan doorstaan. Dit geldt zeker voor staal en aluminium, de metalen die het vaakst worden gebruikt voor metalen poorten. Na het plaatsen van een metalen garagepoort hoef je deze meestal niet meer te vervangen. Deze duurzaamheid heeft uiteraard wel zijn prijskaartje. In vele gevallen zijn metalen poorten dan oook de duurste.
De duurzaamheidsgraad van metalen poorten wordt ook bepaald door de bewerking die ze vooraf krijgen. Zo worden ze bijvoorbeeld gepoederlakt, gegalvaniseerd of gemetalliseerd. Dit zorgt ervoor dat je er bijna geen onderhoud meer aan hebt. Enkel een regelmatige reiningsbeurt is voldoende.
Ook op het vlak van afwerking biedt een metalen poort veel mogelijkheden. Metaal is sterk, maar ook vervormbaar. Dit zorgt ervoor dat zowat alles mogelijk is op vlak van design. Je kan opteren voor een frivool afgewerkte poort of een strak design. Zeker voor een modern huis is een metalen poort een aanrader. Een metalen poort komt vaak wel iets koeler over dan een houten poort, maar dat kan aangepakt worden met een creatieve afwerking.
Automatische garagepoorten: de voordelen van een elektrische poort
De laatste jaren hebben automatische garagepoorten erg veel aan populariteit gewonnen. En dat hoeft niet te verwonderen. Elektrische garagepoorten zijn namelijk een stuk gebruiksvriendelijker dan poorten die manueel bediend worden. Je hoeft de auto niet meer uit komen om de poort open te maken, maar je kan door een druk op de knop je poort vanzelf laten opengaan: een eigenschap die zijn nut zeker en vast zal bewijzen in het regenachtige België.
Er bestaan veel verschillende soorten automatische garagepoorten. De verschillen schuilen meestal in de manieren waarop ze opengaan en sluiten en in het achterliggende mechanisme. De deuren kunnen opengaan langs de zijkant, langs boven of langs beneden en kunnen worden bewogen door rubberen banden of door kettingen. Het is dus aangeraden je te verdiepen in de verschillende soorten elektrische garagepoorten alvorens een definitieve keuze te maken.
Een nadeel van een elektrische garagepoort is de onderhoudskost. Het kan al eens zijn dat je poort hapert en een elektrische poort brengt nu eenmaal hogere reparatiekosten met zich mee dan een manuele. Zorg er dus voor dat je de poort goed onderhoudt en dergelijke kosten vermijdt. In dit opzicht is investeren in kwaliteit meestal een goede idee. Liever een dure poort die weinig kosten oplevert, dan een goedkope die om de haverklap hersteld moet worden.
Ook is het aangeraden extra batterijen te voorzien voor je afstandsbediening. Indien de batterijen het begeven kun je zo vlot verder, zonder dat je hoeft uit te stappen om de poort manueel te openen.