Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, zonnepanelen op de daken. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dit groene fenomeen uw huis niet bepaald aantrekkelijker maakt. Sommige mensen staan dan ook weigerachtig tegenover deze grote glimmende panelen.
Gelukkig speelt de markt snel in op zulke tegenkantingen van het doelpubliek. Bijna alle fabrikanten bieden tegenwoordig ook een gamma van zwarte zonnepanelen aan. Functioneel, maar ook mooi en stijlvol is de gedachte die hierachter schuil gaat. De volledig zwarte kleur zorgt ervoor dat de panelen een geheel met het dak gaan vormen. De ontwikkeling van rode en groene panelen is inmiddels ook in volle gang en hun intrede zal niet te lang meer op zich laten wachten.
Ook door architecten wordt deze evolutie in de markt van zonnepanelen warm onthaald. Het oog wil immers ook wel wat, esthetiek en vormgeving zijn niet meer weg te denken uit de projectbouw.
Is er eigenlijk een verschil tussen de traditioneel blauwe en de “sexy” zwarte exemplaren, hoor ik u afvragen. Grotendeels wordt er qua soort gebruik gemaakt van mono- of polykristallijne photovoltaische cellen. Het verschil zit in de aanmaakmethode. De diep blauw-zwarte zonnepanelen vangen de hitte van de zon op en hebben het beste rendement.
De blauwe polykristallijne variant absorbeert het licht van de zon en is prijsgunstiger. Het rendement ligt een fractie lager, ongeveer 3%. De meeste installateurs bieden u de keuze tussen beide varianten. Hij zal u graag een bepaald type aanraden naargelang uw behoeften. Maar voor welk type kiest u het best?
De eigenschappen van een monokristallijn zonnepanneel zijn een egale kleur (meestal zwart), betere prestaties bij direct zonlicht, duurdere variant maar een langere levensduur.
De polykristallijn variant heeft als eigenschap dat ze meestal blauw van kleur zijn, met eventueel kleurschakeringen, betere prestatie garandeert bij indirect zonlicht, goedkoper is met algemeen genomen een kortere levensduur.
Houd in België rekening met een wisselend klimaat, wat ervoor zorgt dat de zon geen constante garantie is. Hoe is de ligging van het huis, is er veel direct zonlicht, of zit u omgeven door bos. En niet onbelangrijk, bespreek het kostenplaatje met uw installateur en neem een weloverwogen beslissing die op termijn zal renderen.