Bamboe: veelzijdig & milieuvriendelijk bouwmateriaal

Bamboe is gekend als “het hout van de arme mens”, maar ook als het “groene goud”, want bamboe is immers een zeer milieuvriendelijk materiaal met ontzettend veel mogelijke toepassingsgebieden.

Waarom is bamboe zo een milieuvriendelijk materiaal?

Ten eerste is bamboe het snelst groeiende gewas ter wereld. Er bestaan bamboe soorten die van enkel tientallen centimeter tot wel een meter per dag kunnen groeien. Na 5 jaar is bamboe zo hard als hout en is het klaar voor de oogst. En met hard bedoelen we echt hard want bamboe wordt harder dan eik. Door de eigenschappen van het bamboe gewas kan er makkelijk jaarlijks 30% ervan geoogst worden zonder dat het bos er onder lijd.
Een tweede pluspunt aan bamboe is dat het heel veel stikstof opneemt uit de lucht, stikstof is een broeikasgas en dus schadelijk voor onze natuur.

Waarom wordt bamboe dan niet meer gebruikt?

Bamboe heeft zoals reeds gezegd zeer veel toepassingsgebieden in het interieur. Er kunnen meubelen mee gemaakt worden, maar ook deuren, vensters, wanden en vloeren. Bamboe kan zelfs bewerkt en geperst worden tot bamboeparket en bamboelaminaat. Echter er zijn zeer veel vooroordelen over bamboe en ook de naam, het hout van de arme mens zorgt ervoor dat bamboe minder gebruikt word in Europa. Verder is het een tropische houtsoort waar veel fabrikant niet bekend mee zijn en dus zullen ze het sneller gaan vermijden.

Maar er is goed nieuws…
De laatste jaren is er wel een stijging in het gebruik van bamboe. Dat komt omdat mensen andere zaken willen en meer exotische materialen in zowel hun binnen- als buitenshuis meubelen.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven