Extra ruimte? Kies voor een lounge.

Een lounge is een ruimte om in te onthaasten, om rustig in een supergezellige omgeving te luieren, een boek lezen, je te ontspannen met je ipad. Zalig genieten naast je houtkachel of met een zicht op je mooie tuin. Wegdromen, comfortabel gezeten in je “lounge-chair” met een cocktail waaraan je af en toe nipt. Op je uitstekende geluidsinstallatie speelt zachte relaxerende lounge-muziek. Je hebt hier een rustpunt in je drukke leven.

Waar vind je de nodige extra ruimte hiervoor?

Het terras biedt een eerste gelegenheid om in de zomer of op  heldere winterdagen tot rust te komen. Een zonneluifel of een pergola zijn in de zomer noodzakelijk. Een laag bankstel in teack of enkele banken in een onderhoudsvriendelijke kunststof, brede tuinfauteuils en een laag tafeltje. Een schommelbank of enkele poefs kunnen ook. En enkele dikke kussens. De traditionele tuintafel met 4 stoelen wordt naar het containerpark verwezen. Het klinkt allemaal gezellig en goed realiseerbaar, maar hou er toch rekening mee dat de lounge-aankleding heel wat meer plaats inneemt dan je vroegere tuintafel. Je kan ze ook niet meer als eettafel gebruiken en in de winter moet alles liefst overdekt of binnengezet. De meeste moderne materialen zijn wel bestand tegen buiten overwinteren, maar dat wordt dan in de lente een grotere schoonmaakbeurt. Je tuin zelf is uiteraard onderhoudsvriendelijk, minder tuinieren en meer luieren is het doel.

Wil je meer gebruik kunnen maken van je lounge, dan heb je een veranda, oranjerie of wintertuin nodig. De veranda is dikwijls een verzameling van afgeschreven meubeltjes en oude zetels. Overal rommel die even werd opzijgezet en het speelgoed van de kinderen. Hier is dus heel wat voorbereidend opruimwerk te doen. De nieuwe aankleding is gericht op luxe en welbehagen.  Een houtkachel, een TV, een goede hifi-installatie, planten en zicht op je tuin vervolledigen je lounge-aankleding. Vanuit je luie zetel volg je de seizoenen, regen of sneeuw maken weinig uit. Heb je geen verwarming voorzien en vind je de kosten te hoog, dan kan een elektrische straalkachel of infrarood, elektrisch of op gas, een uitkomst bieden.

Waar kan je nog extra ruimte vrijmaken om te onthaasten?

De zolder of de kelder!  De zolder bereik je liefst via een vaste trap. Als je die nog moet laten plaatsen, dan verhoogt het prijskaartje aanzienlijk. Je kan misschien ook niet de volledige zolder vrijmaken, er zijn toch nog zoveel spulletjes die je wil bijhouden. Spijtig, want al die overtollige zaken hebben veel opslagruimte nodig.

Een zolder heeft ook dikwijls weinig licht. Dat kan verholpen worden door grote dakvensters of door lichtkokers.  Door de hoge plaatsing krijg je een unieke lichtinval die je nergens anders in je woning hebt. Je kan meerdere dakvensters naast of boven elkaar plaatsen tot je een bijna serre hebt. Ook verluchten is door de vele ramen geen probleem.

Het dak en de muren moeten misschien ook nog geïsoleerd worden. Anders zal je zolder-lounge in zomer te warm en in de winter te koud zijn.  Het bijkomend isoleren zal trouwens je hele woning ten goede komen. Op een isolatie mag niet bespaard worden. Voldoende dik met een trage warmtedoorslag.

Je zolder-lounge moet uiteraard ook verwarmd worden. Hier is een uitbreiding van je Cv-installatie het meest aangewezen. Elektriciteit kan ook. En een pellet, hout- of gaskachel zal de ruimte nog knusser maken. De schoorsteen is daarbij geen probleem meer, je zit immers onder het dak. Bovendien bestaan er in elke vorm kachels met een gesloten rookafvoer die ook door de muur kan.

De kelder is een laatste optie voor een extra ruimte. Kelders zijn meestal donker en onaantrekkelijk. Kan je natuurlijk licht laten binnenkomen? Misschien via een lichtkoker? Kelders zijn ook dikwijls vochtig en niet geïsoleerd. Het isoleren van de vloer, muren en plafond zal het binnenklimaat bevorderen en zal ook beschermen tegen mogelijke bronnen van vocht. Een verkeerde keuze of plaatsing van isolatie kan wel aanleiding geven tot schimmels. Denk ook aan voldoende ventilatie, vochtige kelders kunnen, naargelang de grond, radon gas bevatten. Dit gas is schadelijk voor je gezondheid. Als je alles goed uitzoekt, liefst met hulp van een vakman, dan kan een gezellig ingerichte kelder een prima lounge worden.  

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven