Kleuren voor je woning kiezen

Niets is zo bepalend voor het karakter van ons interieur als de kleuren die we erin gebruiken. Dat we dit met de nodige aandacht moeten doen, leidt dus geen twijfel. De juiste kleuren voor je woning kiezen kan je in zeven stappen doen. Natuurlijk kan het ook gewoon spontaan gebeuren zonder ook maar één enkele stap te nemen, maar dan loop je meer risico nadien toch niet zo tevreden te zijn over je keuze. Als je de zeven stappen volgt, is de kans groot dat je nog heel lang tevreden blijft.

Stap 1: Ken jezelf

Om te weten welke kleur je in huis haalt, is het belangrijk om te weten wie je zelf bent. Het is niet de bedoeling om een grondige emotionele analyse van jezelf te maken, maar je dient wel te weten welke omgeving je aangenaam vindt. Hou je van fel, kleurrijk en opvallend of heb je liever rust, pastel en zachtheid. Hou je van combinaties of eenvoud? Het is belangrijk om voor jezelf uit te maken wat voor kleuren jij mooi vindt.

Stap 2: Ken je ruimte

Ook de ruimte en vooral haar doel of functie zullen een grote invloed uitoefenen op de kleur die je er gaat toepassen. Een kleine ruimte, kan je beter niet donker schilderen want dan toont ze nog kleiner. Voor een slaapkamer zal je snel pasteltinten kiezen en de speelkamer mag iets feller gekleurd. Een leefkamer wil je misschien wat natuurlijker en met een combinatie aan kleuren. Zoals je merkt, heeft elke ruimte zijn eigenheid en is het nodig daar rekening mee te houden.

Stap 3: Raak geïnspireerd

Nu je weet wie je bent en welke ruimte je onder handen zult nemen, heb je inspiratie nodig. Een goede manier om inspiratie te krijgen is het internet. Je vindt talloze voorbeelden van hoe andere mensen hun ruimtes hebben ingekleurd of hoe winkels ruimte presenteren. Het is niet de bedoeling dat je hier iets van gaat kopiëren, maar het kan wel je verbeelding in gang zetten.

Stap 4: vind de juiste sfeer

Om te weten welke kleur je in een ruimte wilt en welke uitstraling die kleur aan je ruimte moet geven, dien je eerst in de sfeer van de ruimte te geraken. Hoe wil jij dat een bepaalde ruimte aanvoelt? Probeer je in te beelden dat je in de ruimte toekomt en in de juiste sfeer geraakt. Welke kleuren zie je dan rondom je? Wanneer je in een slaapkamer stapt, zal de gewenste sfeer vermoedelijk rust en slaap zijn, in een speelkamer energie en speelsheid, in de leefkamer gezelligheid, … Zo heeft iedere kamer zijn sfeer die door het gebruik van de juiste kleuren in de verf gezet wordt. Je kunt nergens terugvinden welke sfeer een ruimte dient te hebben omdat dit persoonlijk is. Niet iedereen is op zoek naar een gezellige leefruimte, je kunt ook een stijlvolle, dure, sobere, strakke of moderne leefruimte willen.

Stap 5: Zoek het pallet

Elke kleur maakt deel uit van een kleurenpallet. Dit wil zeggen dat er naast de hoofdkleur enkele andere kleuren zijn die in combinatie met de hoofdkleur de juiste sfeer behouden, maar toch voor wat opties en variatie zorgen. Je bent natuurlijk niet verplicht om van het hele pallet gebruik te maken. Je kunt zelf bewust kiezen om enkel de hoofdkleur te gebruiken, maar het is handig om het pallet wel te kennen. Vaak kun je de andere kleuren gebruiken om details mee in de kijker te zetten.

Stap 6: Kies je hoofdkleur

Elke kleur binnen het pallet kan als hoofdkleur dienen. Dit is de kleur die zal domineren in je ruimte en van waaruit je vertrekt. Als hoofdkleur neem je bij voorkeur een lichte kleur. De donkerdere kleuren binnen het pallet dienen dan voor het aanbrengen van details of om afwisseling mee te verkrijgen. Deze kleuren kan je gebruiken om bijvoorbeeld een balk mee te schilderen, maar ook een hele muur behoort tot de mogelijkheden.

Stap 7 Haal de verf

Nu alles gekozen is, rest je slechts de verf te halen. Zorg ervoor dat je voldoende verf koopt, zeker wanneer je een kleur laat maken, is dit erg belangrijk. Anders loop je het risico dat je kleur op een later tijdstip niet meer te verkrijgen is of net niet helemaal hetzelfde als de eerste keer. Kleuren zijn, net zoals veel andere zaken, tijdelijk helemaal hip of juist niet. Het kan dus gerust dat de kleur die jij verkiest weer uit het gamma verdwijnt. Vooraf grondig bekijken welke kleuren je voor welke oppervlakten gaat gebruiken en hoeveel verf je dan exact nodig hebt, is geen overbodige luxe. Bij voorkeur neem je iets te veel verf. Als je dan later beslist om nog iets bij te schilderen, geeft dat geen problemen of zoektochten naar de juiste kleur. Ook wanneer de verf beschadigd zou raken, is het handig om wat reserve in huis te hebben waarmee je kleine retouches kunt doen. Zo vermijdt je kleurverschillen in je huis of creatieve oplossingen om ongelukjes mee te verbergen.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven