Wat is beitsen?

Beitsen, dat is het aanbrengen van een dekkende laag op hout of metaal, met als doel het een beter uiterlijk of bepaalde eigenschappen te geven. Op metaal komt het vaak neer op het verwijderen van een oxidatielaag, door het te behandelen met bepaalde zuren. Als het echter gaat over de behandeling van hout, wordt beitsen wel eens verward met het gebruiken van lak of vernis. Het gaat echter om een compleet andere behandeling, want in tegenstelling tot vernis en lak dringt beits deels in het hout. Beits kan gemaakt worden op basis van water, alcohol of olie.

Het doel van beitsen kan variëren. Soms doet men het om simpelweg de kleur of het uitzicht van hout te veranderen, maar beits kan ook dienen om hout bepaalde eigenschappen te geven. Zo kan beits vochtregulerend of UV-beschermend werken. Deze eigenschappen zijn meestal nodig bij houten meubels of constructies die lang buiten blijven staan.

Het aanbrengen van beits is al bij al eenvoudig. U kunt het doen met een doek of een kwast, maar het is wel erg belangrijk dat u het hout goed reinigt op voorhand. Net zoals bij lakken of vernissen moet het hout afgeschuurd worden, zodat er geen vet of stof meer op voorkomt.

Ook het verven van textiel, zoals wol, met plantaardige materialen wordt wel eens ‘beitsen’ genoemd.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven