10 isolatie tips

Isoleren is een woord dat vele betekenissen heeft. Doorgaans denkt men bij isolatie aan het isoleren van een dak, maar er zijn heel wat meer mogelijkheden om een huis te isoleren en het bijgevolg energiezuiniger te maken. Hieronder tien isolatietips.

  1. Dakisolatie. Het dak is de grootste verliespost. Het loont dus de moeite om het te gaan isoleren. De gemaakte kosten heeft men binnen de kortste keren terugverdiend.
  2. Hellend dak. Een hellend dak wordt van binnen uit geïsoleerd. Wordt de zolder niet gebruikt, dan volstaat het om de vloer te isoleren. Wil men de zolder inrichten, dan zijn er een heleboel verschillende technieken die te gebruiken zijn, afhankelijk van het soort dak en de gewenste afwerking.
  3. Plat dak: Het lijkt vreemd, maar een plat dak wordt het best van buiten uit geïsoleerd en vervolgens waterdicht gemaakt. Dit voorkomt heel wat problemen met vocht en insijpelingen van regenwater.
  4. Isolerend glas: Een groot deel van de warmte gaat verloren via het glas. Een dubbele beglazing of nog beter, hoogrendementsbeglazing kan dit verlies gevoelig verminderen.
  5. Muurisolatie: Veel huizen hebben een spouwmuur waar geen isolerend materiaal is ingewerkt. Dit kan men oplossen door er een isolerende schuimlaag te laten inspuiten.
  6. Vloerisolatie: Nog een onbekende energievreter. Een isolatielaag in de kelder of kruipkelder, of een isolerende laag onder een nieuwe vloer lonen zeker de moeite.
  7. Kleine isolatiewerken: Elke vierkante meter telt. Vanaf volgend jaar zal het vanaf de eerste vierkante meter mogelijk zijn om een premie aan te vragen.
  8. Materiaalkeuze: De lambdawaarde van een materiaal geeft de isolatiewaarde aan, hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie zal werken.
  9. Ventilatie: Isoleren is aan te raden, maar hierdoor wordt elk gaatje opgevuld zodat de vochthuishouding soms verstoord wordt met plaatselijke vochtproblemen tot gevolg. Het is dus van groot belang dat er een goede ventilatie is tussen de verschillende kamers van het huis.
  10. Premies: Isoleren kost geld, veel geld. Door het verminderde energieverbruik zal men uiteraard minder stookkosten hebben. Daar bovenop heeft de overheid een groot aantal premies uitgeschreven voor het plaatsen van alle hierboven beschreven isolatievormen.  
Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven