De verschillende soorten isolatie

Iedereen die een beetje aandacht besteedt aan het milieu, weet dat isoleren absoluut noodzakelijk is. En als u het niet doet uit groene overwegingen, dan weet u vast en zeker wel dat u met een goed geïsoleerde woning ook een fikse duit kunt besparen. Uiteraard bestaan er verschillende soorten isolatie. Als u wil dat de isolatie van uw woning volledig snor zit, dan besteedt u best evenveel aandacht aan alle soorten. We overlopen de voornaamste:

  • Dakisolatie: Zoals u wellicht wel weet, stijgt warme lucht. Daarom is dakisolatie van primordiaal belang. Er kan op verschillende manieren gewerkt worden (isolatieplaten, schuim, wollen,…), maar het is vooral belangrijk dat al bij de ruwbouw met isolatie rekening werd gehouden.Ecologisch verantwoord bouwen en verbouwen is een hot topic. Vooral aan een goede dakisolatie wordt terecht heel wat aandacht besteed. Dakisolatie wordt door de overheid zelfs gestimuleerd aangezien het dak de plaats is waar uw woning de meeste kostbare warmte en energie verliest. Wie goed uitlijkt voor subsidies kan zijn dak heel goedkoop laten isoleren. Bovendien bespaart u nadien heel wat op uw energiefactuur.

    Bij dakisolatie is het heel belangrijk dat de juiste stappen genomen worden. Als de isolatie niet goed wordt uitgevoerd, loopt u het risico dat er zogenaamde koudebruggen ontstaan. Hierdoor krijgt u te maken met condensatie en dus ook met vervelende vochtproblemen.

    Er bestaan heel wat verschillende manieren om uw dak te isoleren. Glaswol en rotswol zijn bekende vormen van dakisolatie, maar daarvoor moet u wel behoorlijk wat plaats overhebben. De laag wol moet immers dik genoeg zijn. Indien u niet genoeg plaats heeft, kunt u werken met gespoten dakisolatie, zoals PUR schuim. Deze isolatiemethoden op basis van polyurethaan worden vaak betere isolerende kwaliteiten toegedicht dan glaswol en rotswol. Dat is ook logisch: PUR schuim is een kleverige substantie waarmee men gemakkelijk volledige dichting kan bereiken, terwijl wollen sneller tot kieren en spleten zullen leiden.

    Aarzel niet om een specialist te raadplegen die u kan adviseren over welke dakisolatie past bij uw dak.

  • Vloerisolatie: Veel huizen hebben onder hun vloeren een kruipkelder, waaraan veel warmte wordt verloren. Zelfs als dat niet geval is, is het altijd een goed idee om ook aan vloerisolatie te denken. Dat kan door isolatiematerialen te verwerken in de chape of met isolatieplaten en wollen. Afhankelijk van uw vloer kan een specialist de beste oplossing voorstellen.
  • Isolatie van ramen: Dubbel glas begint stilaan de standaard te worden, maar wie nog een stap verder wil gaan kan intussen uitkijken naar superisolerend glas of hogerendementsglas. Bij deze glassoort is de spouw tussen de twee glaslagen niet gevuld met lucht, maar met edelgas dat beter isoleert.
  • Muurisolatie: Het lijkt bijna zelfsprekend dat ook de muren van uw woning goed geïsoleerd moeten worden. Waarom zou u alle andere soorten isolatie nastreven en dit dan verwaarlozen? Muurisolatie kan aan de binnenmuur, de buitenmuur en aan de hand van een spouwmuur. Een specialist kan u zeker adviseren over de beste optie voor uw woning.
Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven