Thermografie: warmte zien met en thermografische camera

Thermografie is een manier om warmte zichtbaar voor te stellen. De temperatuur wordt als het ware in kaart gebracht. Iedereen kent wel de rode, groene en gele vlekken die duidelijk herkenbare figuren vormen. Dit gebeurt aan de hand van een thermografische camera, die golflengtes kan detecteren en infrarood kan opnemen. Thermografie wordt in erg veel toepassingen gebruikt. Geneeskunde, beveiliging, brandpreventie, militaire doeleinden, enzovoort. Al deze sectoren kunnen op een of andere manier wel gebruik maken van een thermografische camera.

Ook in de bouwsector kan thermografie van pas komen. In elektrotechniek worden thermografen gebruikt om stroombronnen, weerstandpunten en eventuele warmtehaarden te identificeren. Met deze informatie kan een elektriciteitsnetwerk efficiënter en veiliger gemaakt worden. Ook zogenaamde “hotspots” kunnen gemakkelijk ontdekt worden met een thermografische camera.

Andere voor hand liggende toepassingen vinden we in het testen van isolaties. Om te zien waar een gebouw de meeste warmte verliest, worden vaak thermografische camera’s ingeschakeld. Dit lijkt misschien een verregaande inspanning, maar als u op lange termijn een aardige duit wil besparen, kan het toch handig zijn om uw woning op deze manier te laten doorlichten. Bent u benieuwd naar de informatie die een thermografische camera u zou kunnen opleveren? Deze toestellen kunnen bij nogal wat firma’s gehuurd worden, dus u hoeft niet meteen over te gaan tot een dure aankoop.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven