Wie ergonomie in de keuken wil brengen, zal hier voornamelijk rekening mee moeten houden bij de indeling van de keuken. De keuken is een werkplek en moet dus ook als dusdanig beschouwd worden. De belangrijkste delen zijn het natte en het droge deel. In het natte deel bevindt zich alles waarbij water gebruikt wordt. Het droge gedeelde bestrijkt alles waarbij geen water gebruikt dient te worden. Door alle elementen in het juiste deel te plaatsen en deze correct op elkaar af te stemmen, worden loopafstanden tot een minimum beperkt. Ook dient men rekening te houden met de logische gang van zaken bij het kokerellen. Bij een logische indeling kunnen onnodige handelingen vaak vermeden worden.
Daarnaast is de vorm van de keuken van groot belang bij het bereiken van ergonomie in de keuken. De klassieke I-keuken waarbij alles op één lijn staat is ideaal in smalle ruimten, maar veroorzaakt heen en weer geloop. In een parallelle keuken is er veel werkruimte en kan men makkelijk tussen beide delen wisselen door zich om te draaien, dit is de populairste indeling in de professionele keukens. De L-keuken biedt ruimte voor een langer werkblad, de U-vorm garandeert korte afstanden en het keukeneiland verenigt alle elementen, maar vraagt wel veel ruimte. De ruimte die u heeft voor uw keuken zal een grote invloed spelen op het maken van uw keuze.
De werkdriehoek in de keuken
In de keuken is er zoiets als de werkdriehoek, dit is de driehoek die gemaakt wordt door de afwasbak, kookvuur en frigo. Deze werkdriehoek bepaald de loopafstand die je zal afleggen in je keuken. Om veiligheidsredenen zorg je ervoor dat de driehoek niet onderbroken is, zeker niet de lijn die van de kookplaat naar de gootsteen loopt. Dit is ook de afstand die je het meest zal afleggen, probeer hem dus minder dan 2 meter te houden.