Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe frigo of diepvriezer zal je merken dat er behoorlijk wat keuzes te maken zijn. Eerst en vooral heb je de keuze tussen losstaande modellen of inbouwtoestellen. De losstaande modellen ogen vaak erg mooi en kunnen je keuken wat extra cachet geven. Er zijn zelfs echte design modellen op de markt waarbij je amper nog kunt zien dat je een frigo of diepvriezer voor je hebt. Daarnaast kies je voor een bepaalde grootte. Ook hier is er een zeer uitgebreid aanbod. Een enorme koelkast met een ruim ingebouwd vriesvak of een compacte koelkast die je makkelijk kan plaatsen wanneer de keuken niet zo groot is. Bij vriezers bestaat er ook nog een verschil tussen de staande modellen en de vriesbakken. De vriesbakken bieden vaak een grotere ruimte aan, maar de vrieskasten maken het wel eenvoudiger om alles snel terug te vinden. Als laatste is er de indeling van de frigo of vrieskast. Kies je voor een model met een waaier aan extra’s of heb je het liever wat eenvoudiger? Over al deze zaken dient grondig nagedacht te worden, vooraleer tot een aankoop wordt overgegaan. Vanzelfsprekend heeft ieder voordeel of extra functie ook een invloed op het prijskaartje van het toestel. Wanneer je budget dus beperkt is, zal je wellicht functionaliteit verkiezen boven originaliteit.
Naast al deze keuzes die gemaakt moeten worden, zal je merken dat elk toestel gelabeld is met een letter van A tot G. Deze labels hebben niets te maken met het type toestel, maar alles met het verbruik ervan. Ze heten energielabels en geven je een idee van de zuinigheid van het toestel of het ontbreken ervan. Ook dit zal een grote impact hebben op de prijs. Het spreekt voor zich dat de toestellen die het minste energie verbruiken beduidend duurder zullen zijn dan die toestel die als het ware energie vreten.
Om te weten wat je in huis haalt en om je op termijn geen torenhoge elektriciteitsfacturen op de nek te halen, is het dus belangrijk de energielabels te kennen en in het oog te houden bij de aankoop. Het energielabel A is het meest zuinige. Hierin bestaat nog een extra onderverdeling waarbij A++ nog een tikkeltje minder verbruikt dan A+. Ook bij de andere letters kan deze onderverdeling voorkomen. Naast het label vermeldt het toestel ook het verbruik per jaar in kilowattuur. Dit maakt het eenvoudig om de verschillende diepvriezers of frigo’s met elkaar te vergelijken.
Is het nu altijd nodig om het zuinigste toestel aan te schaffen? In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het zuinigste toestel niet altijd de beste koop. Je zult inderdaad een lagere energiefactuur krijgen, maar om die zuinigheid te bekomen is een serieuze isolatie nodig en die neemt plaats in. Omdat inbouwtoestellen met standaardmaten werken, kan die plaats niet aan de buitenkant van het toestel worden bijgevoegd. Het gevolg hiervan is een vermindering van de binnenruimte van het toestel. Je krijgt dan wel een zeer zuinig toestel, maar er kan veel minder in dan bij een minder zuinig toestel met dezelfde afmetingen. Daarom kan het soms handiger zijn om een toestel te kopen met een energielabel B+ in plaats van een toestel met een energielabel A++. Je zult minder betalen en meer ruimte hebben om voeding op te bergen. Bij de lagere labels zal het prijsverschil niet opwegen tegenover de extra kosten die het verbruik met zich mee zal brengen. Daar is het dus wel degelijk aan te raden om iets meer te investeren bij de aankoop van het toestel en voor een hoger label te opteren.
Bij elke aankoop van een nieuwe frigo of diepvriezer geldt in ieder geval dat het nuttig is om voldoende vooronderzoek te verrichten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze toestellen toch ettelijke jaren goed blijven draaien.