U zoekt informatie over inductiekookplaten, en gelijk hebt u. Maar u bent natuurlijk niet de eerste: meer en meer mensen gaan op zoek naar zo’n handige kookplaat, want die brengt enkele onmiskenbare voordelen met zich mee. Voor we die even opsommen, geven we u nog even de belangrijkste ‘nadelen’ mee, zodat u een weloverwogen keuze kan maken. Eén: een inductiekookplaat is vrij duur. Als u voor kwaliteit gaat, liggen de prijzen van de verschillende aanbieders van kookplaten niet zo heel erg uit elkaar. U zal dus even in de buidel moeten tasten. Twee: voor een inductieplaat hebt u aangepaste pannen en potten nodig, in roestvrij staal. De regel is: pannen en potten moeten magnetisch zijn (u kan dit makkelijk met een magneetje testen).
Maar op lange termijn hebben inductiekookplaten enkel maar voordelen. Een kwalitatieve plaat gaat lang mee, dus na de initiële aankoopkost zit u gebeiteld. Bovendien zijn deze platen erg energiezuinig, want ze geven enkel warmte af als de kom of pan op het vuur staat. Zodra die van het vuur gehaald wordt, stopt het verwarmen. Andere voordelen: de snelle opwarm- en afkoeltijd, de snelle bereidingstijden, makkelijke bedieningstoetsen en, natuurlijk, het eenvoudige onderhoud.