Hoe te werk gaan bij het behangen van een kamer

Behangen is een snelle, goedkope en makkelijke manier om een kamer een nieuw aanzien te geven. Hoe gaat u het best te werk om uw kamer te behangen?

Stap 1 Voorbereidingen

 • Maak de kamer zo leeg mogelijk en dek vloerbedekking en meubels af.
 • Meet de totale breedte van de te behangen wanden. Bij kamers tot ongeveer 240 cm hoog is voor elke twee meter één rol (=0,52×10 m) behang nodig.
 • Een ondergrond van behang voldoet als hij uit één behanglaag bestaat, goed vastzit en olkomen vlak en schoon is. Anders moet de oude laag verwijderd worden: bevochtig met lantenspuit of spons een deel van de wand met lauwwarm water met een scheut afwasmiddel. Laat de oplossing vijf tot tien minuten intrekken en probeer of het behang makkelijk loslaat. Werkt deze methode niet, huur dan een afstoomapparaat.
 • Verwijder daarna spijkers, schroeven, haken en afdekplaten. Markeer de noodzakelijke evestigingspunten met luciferhoutjes. Overige gaten en beschadigingen werkt u bij met een vulmiddel.

Stap 2 Lijmen

 • Snij de banen, op kamerhoogte, plus 8 tot 10 cm, van de rol en leg ze omgekeerd op de plaktafel.
 • Maak de lijm aan. Breng op tweederde van de baan, in het midden en in de lengterichting, lijm aan. Verdeel deze gelijkmatig. Besteed extra aandacht aan de randen. Vouw het ingesmeerde deel dubbel. Verschuif de baan en smeer het resterende deel in. Vouw dat ook dubbel en laat het behang enkele minuten inweken.

Stap 3 Behangen

 • Begin met behangen bij de hoek die u meteen ziet als u de kamer inkomt. Bij behang met een uitgesproken motief kunt u het beste in het midden van de meest in het oog springende wand beginnen. Als u bij de hoek begint, zet dan op 50 cm van de hoek een streep en zet vanaf dat punt met behulp van schietlood en potlood een loodlijn op de muur.
 • Met de eerste baan loopt u uw trapje op. Pak de punten, laat de baan voorzichtig zakken en plaats de strook strak tegen de loodlijn. Wrijf de baan eerst van boven naar beneden en dan vanuit het midden naar de zijkanten vast. Klop het behang met een borstel in de hoek. Trek het weer los, knip de rand zo bij dat deze overal 1 cm door de hoek gaat en klop hem weer vast. Trekt de hoek, knip het randje dan om de paar centimeter in.
 • De volgende baan plakt u over dit randje, strak in de hoek. Breng na iedere hoek opnieuw een loodlijn aan.

Stap 4 Naadloos aansluiten

 • m te zorgen dat de banen naadloos op elkaar aansluiten, moet u elke baan op ongeveer 1 mm afstand van de vorige aanbrengen en er vervolgens met een uitwrijfborstel tegenaan vegen.
 • Om randen perfect te laten aansluiten, doet u het volgende. Druk of klop het behang voorzichtig in de hoek tussen muur en plafond, plint of kozijn. Trek de baan dan voorzichtig los, knip het behang af op de vouw en klop het weer vast. Bij wandcontactdozen klopt u het behang zachtjes naar achteren en dan snijdt of knipt u het uit langs de op die manier zichtbaar geworden contouren.
Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven