Welke boormachine gebruik je het best

Welke boormachine kun je het beste voor welke klus gebruiken? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, moet je weten dat er twee soorten boormachines zijn: een klopboor en een boorhamer.

In een klopboor gaan standaard boortjes, die in het materiaal worden geklopt. Met zo’n ‘gewone’ klopboor kun je bijna alle klussen in en om het huis doen. Zo is een boor met ingeschakelde klopstand erg geschikt voor het boren in metselwerk van binnenmuurtjes. Ook kun je met deze boormachine heel goed het fijnere hout en metaal boorwerk doen.

Klopstand

Zonder klopstand kun je de klopboor prima gebruiken als gesnoerde schroeftol om grote gaten te boren of om lange schroeven te schroeven. Dan is het wel belangrijk om een boor te hebben met een toerenregeling. Je kunt dan kiezen voor hoge toeren (meer snelheid) bij het boren of voor lage toeren (meer kracht en precisie) bij het schroeven. De klopboor is níet geschikt voor het boren in beton of graniet, daar heb je de boorhamer voor nodig.

De boorhamer

De boorhamer (ook wel hamerboor of slagboor) is geschikt voor de zwaardere boorklussen zoals het boren in beton of graniet. Voor een boorhamer heb je speciale SDS-boortjes nodig, die je kunt herkennen aan de schacht met groeven. Een boorhamer slaat dat boortje met heel veel kracht het materiaal in.

Als je maar één keer een paar gaatjes in een betonnen wand wilt maken dan kun je zo’n boorhamer ook prima huren.

Overigens kun je op een boorhamer met een SDS sluiting ook een snelspankop voor gewone staalboortjes zetten.

Extra tip voor je in beton gaat boren: bepaal vóór het boren met een leiding vinder waar de betonijzers lopen!

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven