Zelf sanitaire leidingen leggen

U wilt uw douchebak vervangen door een moderne inloopdouche? Of u wilt een nieuw toilet? U kunt dit vragen aan een vakman maar hebt u al eens overwogen om het zelf te doen?

Enkel voor de aansluiting op het openbare net moet je beroep doen op een erkend installateur of waterleidingbedrijf. In huis mag je de waterleiding zelf leggen.

Of het nu gaat over het installeren van een bad, een wastafel, een douche of een toilet, er moet altijd water worden aan- en afgevoerd.

Meestal is de waterleiding van koper. Het is een dikke buis van 22 mm die uw woning binnenkomt bij de hoofdkraan en de watermeter. Van daaruit vertrekken dunnere buizen (15 mm) naar het toilet, de badkamer en de keuken. Daarop worden de kranen en toestellen aangesloten met behulp van een leiding (12 mm).

Het gebruikte water stroomt weg via afvoerbuizen en komt terecht in de riool. Deze buizen zijn meestal van pvc. De diameter van deze buizen zijn voor een toilet 110 mm, voor de overige 40 tot 50 mm. Om ervoor te zorgen dat deze buizen niet verstoppen, zit aan het begin een sifon. Deze kan u dan gemakkelijk losmaken om het vuil eruit te halen.

Wanneer u zelf sanitaire leiding gaat leggen, denk er dan aan om eerst de hoofdkraan dicht te draaien en de kranen open te zetten.

Denkt u ook aan het milieu? Bekijk ook eens het waterbesparend sanitair. Ook door regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken, kunt u het waterverbruik verminderen.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven