De babykamer inrichten

Een kleintje op komst brengt heel wat werk met zich mee, waaronder de inrichting van de babykamer. Het begint met het kiezen van een leuke kleur en eventuele versiering voor op de muren, het uitkiezen van een bed en kledingkast, een luiertafel voorzien, een emmer voor de vieze Pampers met een goed afsluitsysteem, een leuk vloerkleedje, en ga zo maar door. Eens je eraan begint, blijf je nieuwe dingen ontdekken die je kan toevoegen om van de babykamer een unieke en fijne plek voor de baby te maken. En voor je het weet, heb je een overvolle kamer en een berg goede ideeën die niet meer te realiseren zijn. Om dit te vermijden is het aan te raden eerst een plan op te maken alvorens aan de kamer te beginnen.

Eerst en vooral moet je voor jezelf uitmaken of je de kamer binnen een jaar of drie terug wilt veranderen en zo ja, in welke mate. Want een baby groeit natuurlijk snel en wat voor zo’n kleintje perfect is, vindt een peuter maar niets. Dingen die je zeker moet veranderen zijn het bed en de luiertafel, daar kan je niet buiten, maar bij andere zaken heb je een keuze. Zo kan je kiezen voor een eenvoudig en tijdloos behang of kleurtje op de muren in plaats van versiering die waarschijnlijk terug weg zal moeten. Ook de kledingkast kan je alvast op de groei kopen zodat straks je peuter, kleuter of tiener er ook zijn kleren in kwijtraakt. Daarnaast kun je een meegroeibed kiezen zodat je geen tweede bed moet kopen wanneer het spijlenbedje echt te klein is geworden. Een eenvoudig vloerkleedje kan jaren blijven liggen wanneer het goed onderhouden wordt, waar een typisch babydesign snel plaats zal moeten ruimen. Ook decoratieve elementen kun je volledig aanpassen aan de baby of eenvoudiger en dus tijdlozer houden.

Wat je ook kiest, er zijn altijd pro’s en contra’s te bedenken. Kies je voor een kamer die volledig is afgesteld op je baby, dan kies je natuurlijk ook voor verandering en kan je kind bij het ouder worden zelf mee bepalen hoe de kamer moet worden. Wanneer je het geen probleem vindt om regelmatig eens het interieur onderste boven te gooien, kun je er zelf voor kiezen om mee te gaan in de hype van het moment. Het nadeel hiervan is dat het kostenplaatje doorheen de tijd behoorlijk kan oplopen. Wanneer je opteert voor een tijdloze kamer zal je kind weinig of geen invloed hebben op het interieur. Natuurlijk kan het posters ophangen of muurplakkers die weer te verwijderen zijn, maar de basis staat vast. Het grote voordeel hiervan is de beduidend lagere kostprijs. Je hoeft niet telkens geld uit te geven aan behangpapier, verf, vloerkleden en dergelijk en die kunnen behoorlijk duur zijn.

Naast het uitzicht van de kamer is het ook belangrijk rekening te houden met de veiligheid van het kind in de kamer. Wanneer de baby nog klein is en in een spijlenbedje ligt, loopt hij of zij weinig risico, maar bij het ouder worden, moet hier zeker rekening mee gehouden worden. Kan de kledingkast afgesloten worden en indien dit niet zo is, zijn er dan zaken die op het kind kunnen vallen? Kan de commode afgesloten worden? Zijn er lage stopcontacten of deuren waartussen vingertjes klem kunnen komen te zitten? Zijn alle accessoires veilig en aangepast aan de leeftijd van het kind?

Bij de inrichting van de babykamer komt duidelijk heel wat kijken en een vroege start is dus geen overbodige luxe. Eens het plan is uitgetekend en de beslissingen genomen, rest er nog de zoektocht naar al die leuke dingetjes en het klaarmaken van de kamer voor de baby er is.

De leukste webshops voor je babykamer

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven