De ideale slaapruimte

Gedurende ons hele leven zullen we meer dan een derde van onze tijd in de slaapkamer hebben doorgebracht. Het grootste deel al slapend natuurlijk, maar een ander deel voor of na we in slaap vallen. Dat is een behoorlijk groot deel van ons leven en een rustgevende en aangename slaapkamer is dus zeker geen overbodige luxe. Je zou natuurlijk gewoon een ruimte in het huis als slaapkamer kunnen bestempelen, een kleurtje op de muren zetten en een bed plaatsen, maar dan doe je de slaapkamer oneer aan. Om van je slaapkamer de ideale ruimte voor slaap en rust te maken, volg je best enkele tips op.

Een eerste tip is eenvoudig en vanzelfsprekend, maar toch wordt ze vaak over het hoofd gezien. Maak van de slaapkamer een plek om te slapen. Wanneer de slaapkamer ook dienst doet als bureau, kleedruimte, speelruimte of wat dan ook, probeer de andere activiteiten dan afgeschermd te houden van het slaapgedeelte. Dit kan door gebruik van een wand of gordijn of door te kiezen voor een verplaatsbaar bureau dat aan de kant gezet kan worden. Ban eveneens het televisietoestel of de computer uit de slaapkamer. Beiden geven ontzettend veel impulsen die ervoor zorgen dat je ten eerste zeer moeilijk slaap vat en ten tweede de kwaliteit van je slaap danig naar beneden halen. Dit laatste komt voornamelijk doordat de televisie of computer vaak blijven aanstaan nadat je in slaap bent gevallen en er dus een hele nacht lang storende achtergrondgeluiden zijn.

Een tweede tip: kies een zachte kleur voor de slaapkamer. Natuurlijk geldt het niet voor iedereen dat felle kleuren een nadelig effect hebben op de nachtrust. Iedereen reageert anders op kleur en om te weten welke kleur het beste voor je is, zou je in een slaapkamer van iedere kleur moeten slapen voor je een keuze maakt. Natuurlijk is dat niet zo voor de hand liggend en moet je dus een keuze maken zonder test. Daarom kies je best voor die kleuren waarvan algemeen geweten is dat ze rustgevend zijn. Lichte kleuren en warme tinten zoals beige, geel, gebroken wit of lichtblauw doen het meestal erg goed in de slaapkamer.

Naast kleur is natuurlijk ook de keuze van je meubilair en beddenlinnen essentieel voor een goede nachtrust. Meubels die al te druk zijn, horen niet thuis is een slaapkamer. Hetzelfde geldt voor mooie bedden die niet functioneel zijn. Wanneer je een bed gaat kopen, doe je er best aan het uitvoerig te testen. Hetzelfde principe pas je toe bij het kiezen van een matras. Deze vervang je nadien om de tien jaar. Kies een stevige matras van een goede kwaliteit. Dit is niet goedkoop, maar eindeloos naar de dokter voor rugproblemen is dat natuurlijk ook niet. Wie het zich kan veroorloven om voor de laatste technologieën te kiezen, zal hier zeker baat bij hebben, maar ook met een bescheidener budget kan je de nodige kwaliteit in huis halen. Wat de plaatsing van het bed betreft, zorg je er best voor dat de voeten naar het zuiden gericht zijn. Dit is de ideale slaaprichting, maar het moet natuurlijk wel mogelijk zijn binnen de ruimte die je als slaapkamer hebt.

Ook een belangrijk punt is de lichtinval of eigenlijk de beperking hiervan in de slaapkamer. Slapen doe je in het donker en je moet er dus voor zorgen dat de slaapkamer voldoende verduisterd kan worden. In de winter zal dit geen probleem zijn doordat de dagen korter zijn, maar wil je in de zomer liever niet om vijf uur gewekt worden door de zon, dan kies je voor dikke gordijnen of rolluiken.

Als laatste is het nodig om de slaapkamer altijd cool te houden. Niets is zo moeilijk als slapen in een té warme ruimte.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven