Rookdetector: de voorwaarde voor veilig wonen

Een huis zonder rookdetector is tegenwoordig nog moeilijk in te beelden. Dat wonen zonder een brandbeveiliging ronduit onverantwoord is, weet ondertussen iedereen. In alle nieuwbouw en verbouwingen is het dan ook verplicht door de overheid. Maar zoals gewoonlijk zijn de klassieke rookmelders al een stuk geëvolueerd en kunnen vandaag al meer geavanceerde systemen geïnstalleerd worden.

Ruwweg bestaan er twee soorten rookmelders: de ionische en de optische. Over het algemeen reageren optische detectors sneller. Bovendien bevatten ioniserende rookmelders een erg kleine hoeveelheid radioactief materiaal. Hoe klein het gebruikte radioactieve materiaal ook is: voor sommigen is het al te veel. En ergens hebben ze gelijk. Radioactief afval wordt beter vermeden als dat mogelijk is. Het is dan ook de optische rookdetector die door de overheid wordt gepromoot. Deze optische rookmelders werken aan de hand van een lichtbundeltje wordt uitgezonden en door een lichtgevoelige cel wordt opgevangen. Als dat lichtbundeltje wordt gestoord door rookdeeltjes, gaat het alarm af.

Meestal worden rookdetectors als  een apart systeem gekocht en geïnstalleerd, maar het is ook mogelijk om de rookdetectors in een bestaand alarmsysteem op te nemen. Zo is het voor u mogelijk om alles te bedienen vanuit één centraal controlepanel. In gespecialiseerde domoticasystemen kan dit nog gecombineerd worden met automatische bedieningen, bewegingdetectors, enz.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven