Opgelet in de badkamer, veiligheid is zeer belangrijk want water geleidt zeer goed elektriciteit en daarboven loop je meestal blootsvoets door de badkamer waardoor je weerstand nog minder is. En dus is het extra beveiligen van je badkamer een absolute verplichting.
Ten eerste is het verplicht om in natte ruimtes een speciale differentieelschakelaar van 30mA te voorzien. Wanneer er dan een lekstroom van minimum 30mA zou optreden zal de stroom volledig uitgeschakeld worden.
Daarnaast zijn er een aantal veiligheidsvoorschriften voor elektriciteit in de badkamer, die vooral afhangen van de afstand tot water. Deze hangen af van de IP waarde, dit is een waarde die de waterdichtheid van toestellen en installaties aangeeft. De IP-classificatie bestaat uit IP gevolgd door 2 cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen stof of vaste objecten is, en het 2e cijfer de waterdichtheid van de armatuur. Op basis van de afstand tot het bad of douche wordt een badkamer in verschillende zones ingedeeld.
- Zone 0: In het bad of de douche zijn alle elektrische punten verboden.
- Zone 1: Dicht bij het bad en de douche, dit is de zone tot 2,25m erboven, zijn vaste waterverwarmers op laagspanning toegestaan en een IP-waarde van minimum IPX5 mag. Je laat deze best wel door een vakman installeren.
- Zone 2: is de zone vanaf 0,6 meter naast het bad en alles vanaf 2,25m boven het bad of douche. Een minimum van IPX4 is aan te raden, maar zeker voldoende wanneer er geen directe waterstraal op de armatuur kan raken.
- Zone 3: Alles wat niet binnen bovenvermelde zones valt is zone 3. Wanneer de lichtarmatuur niet door waterspatten kan geraakt worden of er veel stoom op neerslaat is een IPX1 voldoende.
Voor de badkamer zijn er speciale badkamerschakelaars op de markt. Deze speciale schakelaars zijn extra beveiligd voor natte ruimtes. De schakelaars moeten dubbelpolig zijn, deze regel geldt trouwens voor alle lichtschakelaars ook in andere vochtige of natte ruimtes.
Ook een equipotentiaalverbinding is een extra veiligheid die nodig is in de badkamer. Dit maakt een verbinding tussen verschillende metalen delen in de badkamer, zoals de douchekuip, waterleidingen, radiatoren, bad, … Deze verbinding wordt dan met de aarde verbonden waardoor alles mooi geaard is.