Wat doen bij wateroverlast?

Wanneer je in een streek woont waar overstromingen eerder regelmaat dan uitzonderingen zijn, kan je zowel proactief als reactief enkele maatregelen nemen. Eerst en vooral is het belangrijk voorzien te zijn op een eventuele overstroming. Je kan platen voorzien uit hout om deuren mee te stoppen op het ogenblik dat er overstromingsgevaar dreigt. Al je belangrijke papieren, een telefoon en waardevolle spullen bewaar je bij voorkeur op een verdieping zodat ze bij een eventuele overstroming niet beschadigd of verloren kunnen geraken. Ook stopcontacten en elektrische toestellen voorzie je best op een hoogte waar er geen water bij kan. Voorzie ook de nodige verwarming op de verdieping zodat je niet in de kou komt te zitten wanneer de benedenverdieping tijdelijk niet leefbaar is.

Mocht het water toch binnen geraken, dan kan je enkele reactieve maatregelen treffen om de schade te beperken. Eerst en vooral kun je zoveel mogelijk meubelen en zaken verwijderen uit de ruimte die overstroomt dreigt te worden. Daarnaast is het aan te raden alle elektrische toestellen en de gastoevoer uit te zetten. Ook de branders van stookolie ketels dienen uitgezet te worden bij wateroverlast. Ramen en deuren kunnen voorzien worden van zandzakjes om het water zoveel mogelijk buiten te houden.

Na een overstroming is het belangrijk om foto’s te nemen vooraleer je aan het kuisen slaat. Deze zijn nodig wanneer je een schadedossier opmaakt voor de verzekering.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven