Wanneer je een huis bouwt, kun je dadelijk een veranda laten uittekenen in de oorspronkelijke plannen. Dit is natuurlijk de meest ideale situatie. De veranda zal perfect geïntegreerd zijn in het geheel en zowel qua stijl als vorm passen bij de rest van het huis. Bij het verbouwen van een huis zonder veranda echter, zal je zelf moeten zien hoe je een veranda in het geheel kan passen.
Eerst en vooral moet er gekeken worden of er genoeg grond is om een veranda op ter zetten. Een living of keuken die zich perfect lenen tot een veranda zonder grond om ze op te zetten, hebben weinig zin. Wil je absoluut een veranda, dan dien je hier al rekening mee te houden wanneer je op huizenjacht gaat. Op een later tijdstip beseffen dat er niet voldoende grond is, of grond op de verkeerde plek, valt niet meer te verhelpen.
Een tweede belangrijk punt is het doel van je veranda. Een veranda kan dienen als een extra ruimte aan je huis waarbij ze ook een duidelijk apart deel is. Maar ze kan ook een verruiming zijn van een plaats in huis die op de deze manier gewoon groter wordt. Zo kan een veranda je living vergroten of een eetkamergedeelte aan je keuken worden. In dat geval is de veranda geen aparte ruimte, maar een uitbreiding van het oorspronkelijke volume. Is de veranda een apart deel, dan kun je kiezen voor een tussenmuur met deur of een gedeeltelijke muur. In dat geval dient de veranda vaak als patio of speelruimte voor de kinderen. Afhankelijk van het doel van de veranda zal haar ligging verschillen, maar ook het type van de veranda.
Een laatste functie van een veranda, kan het verlichten van een ruimte zijn. Sommige huizen zijn zo gebouwd dat de lichtinval nogal beperkt is. Wanneer je een muur uitbreekt en een veranda aanbouwt, krijg je, dankzij al het glas, veel meer lichtinval dankzij de veranda.
Veranda’s bestaat in allerlei maten en soorten. Gemeenschappelijk is de opbouw uit glas, maar los daarvan kunnen veranda’s erg uiteenlopend zijn. Je kan voor een rustieke veranda kiezen met klassieke kleuren en vormen of voor een hypermoderne veranda. Ook de grootte kan enorm variëren. De mogelijkheden zijn haast onbeperkt.
Wat de ramen betreft kan je opteren voor vaste beglazing, hierbij kunnen de ramen niet geopend worden. Dit heeft als nadeel dat je in de zomer geen extra lucht kan binnenlaten via de veranda, maar het is wel budgetvriendelijker. Een andere optie zijn klipramen, waarbij je het raam niet kan gebruiken als doorgang, maar wel extra verluchting kunt voorzien. Een derde mogelijkheid zijn schuiframen of draairamen. Hierbij zijn de ramen bruikbaar als deur of doorgang. Vanzelfsprekend kan dit niet voor alle ramen en zal er altijd een combinatie bestaan met vaste beglazing.
Naast functionaliteit zijn er ook verschillende soorten en kwaliteiten glas. Belangrijke verschillen zijn de isolatie, dikte en mate waarin de zon wordt tegengehouden. Bij veranda’s is er een minimumdikte die gerespecteerd dient te worden. Dit is logisch omdat een veranda tegen alle weersomstandigheden bestand moet zijn en het af en toe zwaar te verduren zal krijgen. De glazen kunnen ook getint zijn indien je liever niet wilt dat iedereen makkelijk van buiten naar binnen kan kijken. Maar ook dit zal het kostenplaatje doen stijgen.
Wie handig is, kan een veranda zelf aanbouwen, maar het vergt toch wel enige kennis van zaken en indien je geen tussenmuren wilt, is het aan te raden gebruik te maken van een vakman. Bovendien kan het aanbouwen van de veranda bij doe-het-zelvers heel wat meer tijd in beslag nemen dan oorspronkelijk voorzien. Je bespaart natuurlijk wel heel wat budget uit aan werkuren.
In België moet de aanbouw van een veranda wel aangegeven worden bij de bouwkundige dient, maar je moet er geen vergunning voor aanvragen.