Keukenverlichting kiezen

Dagelijks spenderen we enkele uren in de keuken met het klaarmaken van eten, lezen van post, een gezellige babbel, tekenen met de kinderen enzovoort. Het is dan ook belangrijk dat u kiest voor een goede verlichting van uw keuken. Eerst en vooral is daglicht zeer belangrijk, zo bespaart u energie en heeft u de ganse dag door voldoende licht om te zien wat u doet. Daarnaast zorgen veel ruiten er ook voor dat u een mooi zicht hebt op de omgeving, op uw tuin of op de weilanden in de omgeving. Maar daglicht zal meestal niet voldoende zijn.

De juiste keukenverlichting kiezen is niet zo eenvoudig. Een goed verlichtingsplan is dus zeker even belangrijk als de juiste soorten verlichting kiezen voor je keuken! Enkele tips om de juiste keuze te maken.

Functionele verlichting

Een keuken is in de eerste plaats een werkruimte waar voedsel wordt bereid. Het belangrijkste in de keuken is dan ook dat je ziet wat je doet. Om op een veilige manier te kunnen omgaan met scherpe en hete voorwerpen moet de keuken goed en voldoende verlicht worden. De keuken is ook de ontmoetingsplaats van de familie, waar huiselijkheid en gezelligheid belangrijk zijn. Er zijn dus verschillende soorten verlichtingen nodig.
Een goed verlichtingsplan voor een keuken is samengesteld uit de basisverlichting, de werkverlichting en de sfeerverlichting. In de een groot aantal keukens zie je echter enkel functionele verlichting.

Meestal is er in een keuken een centrale verlichting aanwezig, deze hangt vaak boven of bij de tafel, ook boven het werkblad kunnen meerdere spots staan om makkelijker te kunnen werken wanneer het donkerder word in je keuken. Andere plaatsen die u zeker van voldoende lichten moet voorzien zijn de spoelbak en het fornuis. Waar u ook moet op letten is dat de lichten die u in het werkgebied plaats niet teveel schaduwen maken en mogen niet te fel schijnen. Wanneer uw werkgebied sterk reflecterend is kan te fel licht zeer storend werken.

Naast functionele keukenverlichting zien we ook meer en meer sfeerverlichting terugkomen in de keuken die als leefruimte gebruikt wordt. Wil je eens gezellig eten dan kan je met je verlichting de juiste sfeer creëren.

Werkverlichting

Bij het aanrecht, het kookgedeelte en de tafel is extra licht nodig. Doorgaans wordt hier diffuus licht gebruikt met een minimum aan schaduwen. Dit bereikt u met de moderne tl-verlichting of met armaturen waarin matglas verwerkt is.

Sfeerverlichting

Mooie of interessante hoekjes in de keuken kan men extra in de verf zetten. De lichtbron hoeft niet sterk te zijn, als zij maar subtiel is en gezelligheid uitstraalt. Zij kan bv. als enige verlichting gebruikt worden tijdens een leuke tv-avond. De sfeerverlichting vermindert dan niet alleen de schok van een helverlichte keuken, zij is ook voordelig want niet alle lichten hoeven te werken om die grote zak chips uit de kast te halen.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven