In een lichtplan is het gebruik van spotverlichting erg geschikt om precies te gaan belichten. Deze eigenschap kan zowel gebruikt worden voor het verlichten van werkplekken, het accentueren van kunstvoorwerpen of om extra sfeer te geven binnen een belichtingsconcept.
Er zijn twee soorten armaturen voor spotverlichting.
Inbouwspots
Deze spots worden ingebouwd in het plafond of in een wand. Door de ontwikkelde warmte moet er een minimale ruimte voorzien zijn van 15 cm tussen de spot en het omringende bouwmateriaal. Belangrijk is de verlichtingshoek. Spots kunnen smalle of brede lichtbundels uitzenden afhankelijk van het te belichten object. De breedte van de lichtbundel wordt uitgedrukt in graden. Er is keuze tussen 8°, 10°, 24°, 36°, 48° en 60°. Hoe hoger het getal, hoe breder de bundel. Inbouwspots kunnen worden aangesloten op het gewone elektriciteitsnet, of men kan opteren voor 12V-spots voor halogeenverlichting.
Algemeen worden inbouwspots gebruikt in nieuwbouw of bij renovatieprojecten, aangezien de gaten waarin ze worden ingebouwd vooraf moeten worden gemaakt.
Opbouwspots
Opbouwspots worden gebruikt wanneer het plaatsen van inbouwspots niet mogelijk is. Aangezien ze op een bestaand lichtpunt worden geplaatst en ze zichtbaar zijn, is het design van de armatuur heel belangrijk. Let er wel op dat de gebruikte spots op 230V kunnen worden aangesloten. Opteert men voor halogeenverlichting, dan kan men een armatuur met ingebouwde transformator gebruiken.