Bouwvergunning zonnepanelen en zonneboilers

Met de stijgende energie prijzen en de zoektocht van de mens naar een milieuvriendelijkere energie productie komen veel mensen terecht bij zonnepanelen en zonneboilers. Maar hoe zit dat nu met de wetgeving, heb je een bouwvergunning voor zonnepanelen of zonneboilers nodig?

Wel vroeger was het zo dat de wetgeving over het al dan niet nodig zijn van een bouwvergunning voor zonnepanelen en zonneboilers zeer complex was. Voor het plaatsen op een plat dak was er bijvoorbeeld geen bouwvergunning nodig, terwijl zonnepanelen op een schuin dak wel een bouwvergunning vereisten, als het oppervlak van de panelen groter was dan 20 procent van het dakoppervlak. Soms zijn er dan weer echter verkavelingsvoorschriften die specifieke verplichtingen opleggen of extra beperkingen invoeren, en een wijziging van de verkavelingsvoorschriften is in dat geval een mogelijkheid, maar een zeer omslachtige procedure.

Nu is er zeer goed nieuws voor de mensen die zonnepanelen willen plaatsen, want de Vlaamse regering heeft op 27 juni 2008 een regelgeving goedgekeurd waardoor zonnepanelen en zonneboilers op daken een vrijstelling krijgen van een bouwvergunning. Hiermee is de complexe materie omtrent het al dan niet nodig zijn van de bouwvergunning heel wat vereenvoudigd. Ook voor woningen die onder specifieke voorschriften vallen, wordt de procedure voor het aanvragen heel wat vereenvoudigd.

Er is bovendien ook een omzendbrief rond gestuurt waarin de minister aan de Vlaamse gemeentes vraagt om pro-actief zelf hun verkavelingsvoorschriften aan te passen.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven