Pelletverwarming: een warm hart voor het milieu

In 2006 reikte Bruno Tobback nog een Milieu Award uit aan een bedrijf dat pelletverwarming promoot. Geen wonder dus dat pelletverwarming steeds meer bekend geraakt bij Belgische gezinnen die rekening houden met het milieu in huis en daarbuiten.

Maar wat is pelletverwarming nu eigenlijk? Simpel, pelletverwarming is niets minder dan uw woning verwarmen met zuiver houtafval. Pellets bevatten geen lijmen of chemische bindmiddelen en CO²-neutraal. Pelletverwarming past perfect in het plaatje van hernieuwbare energie.

Pelletverwarming is niet alleen milieuvriendelijk, maar u bespaart er ook nog mee. Zelfs tot de helft van uw gewone energiekosten. En dat terwijl u gezelligheid in huis haalt. Bij pelletverwarming haalt uw kachel een rendement van maar liefst 85%. Als dat niet schitterend is!

Kenmerken van de pelletkachel

Een pelletkachel is een kleine biomassaketel. De brandstof bestaat uit houtpellets, de kleine geperste korrels waarvan 1,8 kilo gelijk is aan 1 m³ aardgas. Pelletkachels voor lokale verwarming worden net als gewone houtkachels in de kamer geplaatst en zijn voorzien van een reservoir voor ongeveer 16 à 25 kg houtpellets (24 tot 100 branduren afhankelijk van de warmtevraag). De kachels beschikken over een reservoir dat met de hand bijgevuld wordt. Via een schroef worden de pellets naar de brandhaard verplaatst  waar ze elektrisch worden ontstoken. Het aantal aangevoerde pellets wordt geregeld door de thermostaat. Een ventilator zorgt voor de verbranding van de pellets. Een andere ventilator zorgt voor verspreiding van warme lucht in de kamer. De kachels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en enkele modellen kunnen ook ingebouwd worden.

Onderhoud pelletkachel

Hoewel een pelletkachel minder onderhoud vereist dan een gewone houtkachel, mag het ledigen van de aslade en het stofzuigen van het pelletreservoir niet onderschat worden. Het is – naast het aankopen van kwaliteitsvolle pellets- immers van cruciaal belang voor het rendement van de verbranding. Voor ketels gelden dezelfde onderhoudsvereisten.

Schouw

Hoewel de verbranding in pelletkachels optimaal gebeurt, zijn er toch nog afvalstoffen. Geregeld duiken advertenties op waarin wordt gepropageerd dat een schouw overbodig is voor pelletkachels- en ketels. Niet correct: een goed gekozen schoorsteensysteem is van groot belang voor de feilloze werking van de stookinrichting. Bestaande schouwen in woningen kunnen hiervoor ook gerenoveerd worden.

Kenmerken van de pelletketel

Pelletketels worden met een capaciteit van 2 tot 15 kW aangeboden en kunnen verregaand geautomatiseerd worden. Kachels die gekoppeld worden aan het centrale verwarmingssysteem dragen ongeveer 80% af voor het verwarmen van de radiatoren, en 20% voor het verwarmen van de omgeving van de kachel. Zo heeft men de gezelligheid van de zichtbare vlam én warm water voor radiatoren of sanitair gebruik. Dit systeem leent zich vooral goed voor woningen met een geringe warmtevraag, zoals etagewoningen, rijhuisjes of passiefhuizen.

Half- of volautomatische pelletketels

alfautomatische pelletketels zijn uitgerust met een bijstaand brandstofreservoir dat met de hand moet worden bijgevuld. Doorgaans heeft de opslagruimte een werkingsautonomie van 4 à 6 dagen. Een reservoir van ten minste 400 liter wordt daarvoor aangeraden. Volautomatische ketels zijn via een transportschroef of een vacuümsysteem verbonden met een opslagruimte of een silo, die aangevuld worden door een pellettankwagen.

Aanvoersystemen

Het aanvoersysteem van de pelletketel is afhankelijk van de plaatsing. Als opslagruimte en ketel in dezelfde ruimte staan (halfautomatisch) wordt het schroefsysteem gehanteerd. Als dat niet het geval is wordt doorgaans gewerkt met een pneumatisch of mechanisch opzuigsysteem.  De afstand tussen beiden kan tot ca. 20m bedragen. Met flexibele slangen kunnen bouwkundige hindernissen gemakkelijk worden omzeild.

Warmtebuffer

Door een warmtebuffer in te bouwen is het mogelijk om het aantal momenten dat de kachel aanspringt te reduceren, wat het rendement nog verhoogt. Vooral voor gebouwen met een beperkte warmtevraag is de inbouw van een buffer aan te bevelen. Waterbuffers zijn bovendien combineerbaar met alternatieve energiebronnen zoals zonnecollectoren (zie kaderstuk). Het volume van de waterbuffer is opnieuw afhankelijk van de vereisten voor de woning (min. 500l).

Combinatie met zonne-collectoren

Vaak wordt gekozen voor een hybridesysteem, zoals een combinatie van een pelletketel in combinatie met een zonneboiler. Het grote voordeel is dat de pelletketel in de zomer uitgeschakeld kan worden. Zonne-energie is dan ruim voorradig en is geschikt voor het verwarmen van sanitair tapwater. Zo is er niet enkel een reductie van energiekosten, maar ook van schadelijke emissies.

Combiketels

Naast complete pelletkachels bieden enkele firma’s ook combinatieketels aan, die naar keuze op pellets of houtsnippers werken. De overgangen gebeuren automatisch nadat alle pellets of houtsnippers zijn opgebrand, handmatig of door programmatie.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven