Radiator kopen? Dit zijn alle soorten radiatoren

Kolomradiatoren: de kracht van de klassieker

In de wereld van de radiatoren blijven kolomradiatoren een prominente plaats innemen. In heel wat woningen en kantoorgebouwen zijn ze dan ook nog steeds prominent aanwezig. De werking van kolomradiatoren is relatief eenvoudig, wat natuurlijk ook voor een deel hun succes verklaart. Warm water wordt verdeeld over de kolommen van de radiator, waardoor een aangename stralingswarmte wordt verspreid over de ruimte waarin ze zich bevinden. Deze radiatoren zijn gemakkelijk te onderhouden en vallen vaak goed mee wat de prijs betreft.

Een nadeel van kolomradiatoren is dat ze vaak behoorlijk veel plaats innemen. In tegenstelling tot plintradiatoren of paneelradiatoren verliest u wel degelijk een stuk ruimte. Als u ze echter plaats op “overbodige” plaatsen (zoals onder de vensters) storen ze al bij al weinig.

Kolomradiatoren mogen dan niet erg flexibel zijn, toch worden ze ook als decoratieve radiatoren gebruikt. Door hun klassieke uitstraling worden ze vaak als “retro” interieurstukken opgenomen. Men kan kolomradiatoren natuurlijk ook aankopen in ongewone vormen of kleuren en zo van de radiator een heus sfeerelement maken. U hoeft dus niet te kiezen voor de standaard witte afwerking. Met de nodige verbeelding kunt dus ook met kolomradiatoren verrassend uit de hoek komen.

Paneelradiatoren: de platte verwarming

Paneelradiatoren zijn radiatoren die een erg platte en strakke indruk geven. Vaak zijn de waterkanalen smaller en liggen ze dichter bij elkaar, waardoor de radiatoren ook smaller kunnen zijn. Ze zijn uitermate geschikt voor de verwarming van kleine ruimtes. Door hun omvang zijn ze bijzonder economisch en bovendien warmen ze vrij snel op. De warmte die paneelradiatoren afgeven is een aangename stralingswarmte. Paneelradiatoren vallen vaak in de smaak omwille van hun stijlvolle uitstraling. Zo worden ze vaak gebruikt als verticale radiatoren. Er bestaan heel wat verschillende modellen, dus voor elk interieur is er wel een paneelradiator. Een ander voordeel van deze soort radiatoren is het feit dat ze relatief eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden.

Waar moet u rekening mee houden bij de installatie? Ten eerste moet u berekenen of het vermogen van uw verwarmingselement in overeenstemming is met de noodzakelijke warmte. Let ook op het verschil tussen omkaste en niet-omkaste radiatoren. Paneelradiatoren die niet omkast zijn, hebben immers een hoger rendement. Ook belangrijk: de precieze plaatsing van de radiator. Over het algemeen wordt aangeraden om de verwarmingselementen steeds te plaatsen op de koudste plaatsen in een ruimte. Uiteraard moet ook rekening gehouden worden met wat esthetisch is. Vaak komt men dan uit bij de muren onder de vensters.

Badkamerradiatoren: de geknipte radiatoren voor uw badkamer

Op zoek naar de ideale verwarmingselementen voor uw badkamer? Ontdek dan badkamerradiatoren. Dit zijn niet zomaar radiatoren die toevallig in de badkamer worden geplaatst. Het zijn elementen die specifiek voor gebruik in de badkamer zijn ontworpen. De meeste modellen zijn nog het best te vergelijken met rekjes. Het zijn buizenconstructies die aan de muur van uw badkamer bevestigd worden, met twee doelen. Enerzijds verwarmen ze de ruimte en anderzijds kunt u ze perfect gebruikt al rek om u handdoeken op te laten drogen. Dat is veel handiger dan een klassieke radiator, die al snel volledig afgedekt is als men er een handdoek op laat drogen.

Badkamerradiatoren kunnen in de meest uiteenlopende vormen en maten worden afgewerkt. Niet enkel buizen, maar ook constructies met vlakken of een combinatie van beide zijn mogelijk. U kunt ze laten afwerken in verschillende kleuren, zodat ze perfect aansluiten op het interieur van uw badkamer. Voor u overgaat tot installatie, kan het handig zijn om na te gaan of de prestaties van de radiator in overeenstemming zijn met de oppervlakte van de badkamer. Zeker in de winter wilt u dat uw badkamer optimaal verwarmd kan worden. Denk ook goed na over de best mogelijke plaatsing, zodat u het maximum haalt uit uw badkamerradiator.

Stijlvol verwarmen met decoratieve radiatoren

Een radiator is natuurlijk in de eerste plaats een gebruiksvoorwerp. Toch zien ook veel  mensen hun radiatoren als een essentieel onderdeel van het interieur. Daarom gaat men op zoek naar decoratieve radiatoren die perfect aansluiten op het totaalconcept van hun woning.

Er bestaan verschillende soorten decoratieve radiatoren. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor bijzonder afgewerkte kolomradiatoren of plintradiatoren die op een verrassende manier worden geïntegreerd. Daarnaast bestaan er ook radiatoren die op maat worden afgewerkt in de meest creatieve en originele vormen. Zo bestaan er bijvoorbeeld radiatoren die als heuse kunstwerken aan de muur worden gehangen.  Zo koppelt men natuurlijk het nuttige aan het aangename. Andere decoratieve radiatoren worden als grote palen of kolommen in een hoek van de kamer geplaatst. U kunt het zo gek niet bedenken of er is waarschijnlijk wel een mogelijkheid voor.

Bij het kiezen van decoratieve radiatoren is het echter belangrijk om hun functie niet uit het oog te verliezen. Een decoratief verwarmingselement mag er dan wel spectaculair uitzien, als hun verwarmingsvermogen te wensen overlaat is het misschien geen al te beste investering. Ga dus zeker na of de prestaties van een decoratieve radiator voldoende zijn voor de ruimte die u ermee wil verwarmen. Aarzel niet om het nodige advies te vragen bij een specialist. Zo zit u achteraf niet in de kou.

Design radiator: de radiatoren met iets extra

Een radiator dient in de eerste plaats om een ruimte op te warmen. Maar als ze dan toch plaats innemen, waarom maakt u er dan niet meteen een design element van? Heel veel mensen kiezen voor radiatoren met een bijzonder ontwerp.  Design radiatoren bieden immers heel wat uiteenlopende mogelijkheden. Designradiatoren breken vaak met de regels van klassieke radiatoren, dus vaak gaat het om verticale radiatoren en paneelradiatoren.

Een design radiator kan ook een ongewone plaats in de woning innemen. Zo bestaan er decoratieve radiatoren die in het midden van de kamer komen te staan en hoog boven de rest van het interieur uittoornen. De mogelijke uitvoeringen zijn zo uiteenlopend dat u de verschillende modellen met eigen ogen moet zien om een beslissing te maken.

Design radiatoren zijn niet per definitie moderne radiatoren. Sommige mensen kiezen bewust voor klassieke kolomradiatoren, maar gaan ze dan op een heel creatieve en verrassende manier afwerken. Wat u ook kiest, probeer steeds rekening te houden met de prestaties van uw radiator. Het oog wil natuurlijk ook wat, maar als het rendement van de radiator tegenvalt zit u in de kou. Durf dus zeker een specialist raadplegen over welke radiator past bij welke ruimte.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven