Wie een haard of een kachel bezit, moet zeker ook voldoende aandacht besteden aan het rookkanaal. Een slechte afvoer van rook en gassen kan immers leiden tot een koolmonoxidevergiftiging of zelfs een schoorsteenbrand. Neem dus zeker een specialist onder de arm wanneer u een rookkanaal installeert.
Een rookkanaal is natuurlijk niet zomaar een buis die van de kachel of de haard naar het dak loopt. Het rookkanaal moet zo gebouwd en geïnstalleerd zijn, dat het de gassen naar buiten begeleidt. Ten eerste mogen de hete gassen die vrijkomen bij de verbranding van hout niet te veel afkoelen tijdens hun weg naar boven, omdat er anders roet en teer kan achterblijven in het rookkanaal. Daarom moet het rookkanaal goed geïsoleerd zijn en moeten lengte en diameter van het kanaal zorgvuldig berekend zijn. Als hieraan niet de nodige aandacht werd besteed, kan het na verloop van tijd tot een schoorsteenbrand komen.
De wanden van het kanaal moeten ook glad genoeg zijn, zodat de gassen gemakkelijk kunnen opstijgen. Opnieuw met de bedoeling om zo weinig mogelijk roet en teer te laten achterblijven. Een rookkanaal mag niet te lang zijn of te veel bochten hebben, want hierdoor koelen de hete gassen te veel af. Is de diameter van het kanaal te breed, dan stijgen de gassen weer te traag naar boven. U hoort het: een rookkanaal installeert u niet zomaar. U haalt er voor uw eigen veiligheid best een specialist voor in huis.