Schoorsteenkappen: wat u moet weten

Een schoorsteenkap wordt ook wel eens een trekkap genoemd. Een schoorsteenkap is meestal een kleine, metalen constructie met een afdekplaat die bovenop de schoorsteen wordt geplaatst. Dit beschermt het schoorsteenkanaal tegen regeninslag en vergroot de tocht in de schoorsteen zelf. Bovendien verhindert een schoorsteenkap ook het bouwen van vogelnesten.

Verder vermijdt u met een schoorsteenkap dat er vonken vanuit de haard naar boven kunnen vliegen. Dit is bijzonder handig in bosrijke gebieden waar het brandgevaar een stuk hoger ligt. Woont u in een bosrijk gebied, dan moet uw schoorsteenkap ook worden voorzien van een vonkenrooster.

Een schoorsteenkap zorgt ervoor dat uw haard beter brand doordat de lucht vanuit de haard naar boven wordt gezogen en er zo een betere luchtcirculatie is. Soms worden schoorsteenkappen ook gewoon voor de sier geplaatst. Maar dat neemt niet weg dat het nuttige dingen zijn.

Er bestaan ook schoorsteenkappen die werken als elektrische ventilator. In dat geval wordt de luchtcirculatie nog extra en opzettelijk gestimuleerd. Zo’n schoorsteenkap wordt ook wel een rotorvent genoemd. Kruip niet zelf het dak op, maar laat dit over aan een stielman die weet waarmee hij bezig is.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven