Vloerverwarming bij houten vloeren.

Kiezen voor vloerverwarming.

Bij vloerverwarming wordt er gebruik gemaakt van een warmtesysteem dat onder je vloer geplaatst wordt om de ruimte te verwarmen. Dit kan zowel je leefruimte zijn als iedere andere ruimte in je woning. Er zijn twee mogelijke systemen die je kunt plaatsen. Bij een eerste systeem wordt je ruimte verwarmd door een netwerk van buizen onder je vloer waardoor warm water stroomt . Dit water heeft een lage temperatuur wat toelaat om met de modernste technieken te verwarmen zoals een warmtepomp. Een tweede manier van vloerverwarming is via elektrische matten die eveneens onder je vloer liggen.

Vloerverwarming heeft een heleboel voordelen. Hierbij kun je denken aan een egale verwarming, lagere stookkosten, een lagere kamertemperatuur voor hetzelfde welbehagen en het wegvallen van ontsierende radiators. De mindere kanten van vloerverwarming zijn de langere opwarmtijd en een duurdere installatie. Vloerverwarming gebeurt geleidelijk en kan dus niet snel reageren op een plotse temperatuur daling of stijging zoals die in de zomer kan voorkomen door de zon. Vloerverwarming kan gebruikt worden als hoofdverwarming in een zeer goed geïsoleerde woning of als basisverwarming die dan aangevuld wordt met een haard of radiatoren. Deze kunnen dan gebruikt worden wanneer een snellere of additionele  opwarming noodzakelijk is bij zeer koude winterdagen. Lage energiewoningen hebben bijna altijd vloerverwarming.

Kiezen voor een houten vloer.

Een houten vloer geeft je ruimte een zeer warme en gezellige uitstraling. Ze bepaalt de sfeer in je huis en straalt een tijdloze kwaliteit uit. Je vindt ze in een uitgebreide keuze van verschillende houtsoorten, kleuren, duurzaamheid en kwaliteit. Wie hout kiest, combineert stijl met gezelligheid. 

Vloerverwarming combineren met een houten vloer?

Is het mogelijk de voordelen van vloerverwarming te combineren met een levende houten vloer? Het antwoord is vandaag een genuanceerde “JA”.

Hout is een levend product en zal dus naargelang de warmte en het vochtgehalte in de lucht uitzetten, krimpen of kromtrekken. Dit “werken” van het hout zal het sterkst zijn bij massief parket. Plotse temperatuurschommelingen zullen het hout laten bewegen, zeker bij lange en brede planken. Daarom opteer je dus best voor meerlagig-, fineer- of laminaatparket. Bij meerlagig- en fineerparket wordt een eindlaag haaks gekleefd op één of meerdere onderlagen. Dit verkleint het uitzetten of krimpen tot een aanvaardbare norm. Nadeel is wel dat ze minder kan opgeschuurd worden en dus geen leven lang zal meegaan.

Laminaatparket is in feite een MDF of houtvezellaag die afgewerkt wordt met een kunststof eindlaag in een houtimitatie. De levensduur is nog beperkter, maar de prijs is uiteraard het gunstigst.

Daarnaast is hout een slechte warmtegeleider. Een dik houten parket zal dus de warmte van je vloerverwarming maar zeer traag doorgeven. Bovendien zal je door deze inertie geneigd zijn om de vloertemperatuur hoger te zetten wat dan weer nefast is voor je parket. In dat geval vervalt bovendien ook de garantie van de vloerlegger.

Als je een houten vloer, zoals een meerlagigparket, op een vloerverwarming hebt gelegd volg je best een “stookprotocol”. Je verhoogt de watertemperatuur in het najaar zéér geleidelijk, dag na dag tot de gewenste temperatuur wordt bereikt, bijvoorbeeld 5° per dag. Je thermostaat zal daarna de ruimtetemperatuur op het gewenste niveau houden. ‘s Nachts kan de kamer dan een beetje koelen, bij een goed geïsoleerde woning is dat geen probleem. In het voorjaar wordt dan de temperatuur van de vloerverwarming weer geleidelijk verlaagd. Geleidelijkheid is bij hout het sleutelwoord.

Ook bij het leggen van het parket moeten een aantal regels in acht worden genomen. Deze regels hebben enerzijds betrekking op de vloerverwarming: de dichtheid en diepte van de buizen en anderzijds op het parket: de vochtigheid en de houtsoort, welke ondervloer er gelegd moet worden en met welke lijm. Ook de ruimte heeft een grote invloed. Isolatie, ventilatie en vochtigheid zijn hier de belangrijkste elementen.

De juiste legger.

En ten slotte is er het vakmanschap van de legger. Dit is zonder twijfel het meest belangrijke element. Om elk risico te vermijden doe je best een beroep op een professionele ervaren plaatser die rekening zal houden met al de bovengenoemde eigenschappen, omgevingsfactoren en de wensen van de eigenaar.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven