Afwerkingsvormen natuursteen

Een veel gebruikte steen voor vloeren, muurbekleding, venstertabletten, keukenbladen, … is natuursteen. Het effect en de uitstraling van de natuursteen hangt enerzijds af van het type steen, maar anderzijds ook van de afwerkingsvorm. Er zijn verschillende soorten afwerking mogelijk die meer of minder aan te raden zijn in functie van het doel van de natuursteen.

De meest gekende afwerkingsvorm is vermoedelijk de gepolijste natuursteen. Hierbij worden de tekeningen in de steen blootgelegd, de steen krijgt een mooie glans en wordt wat gladder. Geen aanrader voor vloeren, maar veel gebruikt voor venstertabletten. Afwerkingen die wel geschikt zijn voor vloeren zijn gezaagde of gehamerde natuurstenen. Bij gezaagde natuursteen wordt de steen letterlijk in platen gezaagd, een gehamerde natuursteen is bewerkt met een pneumatische beitel en vertoont allemaal kleine putjes in het oppervlak. Andere opties voor de binnenvloer zijn natuurstenen met een ijsbloempatroon (bewerkt met stalen messen), gefrijnde natuursteen (bewerkt met stalen beitels), gevlamde (bewerkt met vuur) en gezoete (bewerkt met water) natuursteen.

Bij buitenvloeren zal er vooral sprake zijn van gegradeerde natuursteen, die dankzij waterafstotende en antislipeigenschappen ideaal is voor vloeren in zwembaden, geschuurde natuursteen en oude frijnslag. Ook bij deze laatste krijgt men zeer goede antislipeigenschappen.

Het mag duidelijk zijn dat er een breed gamma aan mogelijke afwerkingsvormen voor natuursteen bestaat. Elk met zijn eigen voor- en nadelen en toepassingsgebieden. En naar eigen smaak.

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven