Harde vloeren

As je een nieuwe woning bouwt of koopt, of als je niet meer tevreden bent over je bestaande vloer, dan lijkt de keuze van een nieuwe vloer een gemakkelijke zaak. Er zijn namelijk mogelijkheden genoeg. Genoeg betekent in dit geval echter een ontzettend grote waaier van materialen, kleuren en tekening. Elk met zijn eigen kwaliteit in grootte, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. 

Je hebt harde en zachte materialen. Ook dit lijkt eenvoudig, hard is steenachtig, zacht is tapijt. Maar onder de harde vloeren horen ook hout, kurk en bamboe als de slijtlaag minstens 2,5mm dik is. Een vloer mag nooit beschouwd worden als een restpost bij de bouw van je huis. Een harde vloer ligt definitief en kost relatief veel geld.

Waarmee beginnen?

De ruimte die je wil bevloeren is al een eerste factor voor je keuze. Is ze druk belopen of niet zoals een gang, dan heb je duurzamer materiaal nodig. Betreft het een vochtige ruimte zoals een badkamer of is het de keuken waar olie of azijn kan op gemorst worden? Vraag een staal van je tegel en test het uit.  Is de ruimte groot dan kan je grotere tegels leggen of in bepaalde patronen werken die haar groter of kleiner doen lijken.  De huidige tendens is om steeds grotere tegels te kiezen. Als je vloerverwarming hebt, dan moet je vloer daaraan aangepast zijn, Natuursteen of keramiek trekken niet krom, kunnen warmte of koude stockeren en verdelen gelijkmatig de warmte.

Tips bij het kiezen van je vloer

Bij de keuze van je vloer kies je best voor een materiaal dat je kan doortrekken van de voordeur over je living tot aan (of in) je tuin. Zorg voor een beperkte en uniforme materiaalkeuze. Op die manier zal je woning ruimer en meer samenhorig aanvoelen.

Laat je niet meeslepen door het uitzicht, een bepaalde tegel kan perfect ogen in een grote ruimte maar volledig fout zijn in een kleine ruimte. Let op de duurzaamheid en watervastheid vooraleer je koopt.  Als je voorkeur uitgaat naar de warmte en het dessin van een houten vloer, maar je wenst de onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid van een stenen vloer, ga dan eens kijken bij keramische vloeren die hout nabootsen. Wil je het uitzicht van kamerbreed tapijt, kijk dan eens naar steentapijt.

Uit welke harde vloeren kan je kiezen en welk zijn hun eigenschappen?

Natuursteen is universeel. Marmer, graniet, witsteen, blauwe haardsteen, leisteen, zandsteen, basalt en graniet hebben elk hun kleurenpallet en variëteit. Ook terracotta in al haar vormen hoort tot de natuursteen. Natuurstenen tegels zijn er in elke grootte, ze zijn hard, hygiënische en eenvoudig te onderhouden, evenwel met grote verschillen in poreusheid. Dikwijls worden ze geglazuurd waardoor ze hard en watervast worden. De hardste soorten  zijn ideaal in drukbelopen ruimtes. Ze isoleren niet  en zijn dus ook aangewezen bij vloerverwarming. Je kan ze glanzend, gezoet, geschuurd of gepolijst krijgen. 

Keramische tegels worden industrieel geproduceerd op basis van klei. Je vindt ze in alle soorten en maten en elke tegel is identiek aan de andere. Ze worden meestal in de keuken en badkamer gelegd. Ze zijn hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Je kan keramische tegels vinden met elk design en in elke kleur.  Daar waar keramische tegels vroeger steeds goedkoper waren dan natuursteen is dat nu niet eer het geval. Er bestaan zéér dure kwaliteitsvolle keramische tegels. Net zoals natuursteen zijn ze geschikt voor vloerverwarming. Keramische tegels worden onderverdeeld in groepen volgens hardheid en slijtvastheid. Je vindt ze ook in eerste en tweede keuze, hoewel dat enkel betrekking heeft op de maatvastheid of kleur en niet  op de kwaliteit.

Gietvloeren kunnen uit cement, gebonden met polymeren, bestaan of uit kunststof en harsen (epoxy of polyurethaan). De combinaties van verschillende materialen tot een gietvloer nemen elke dag toe.  Van het verwerken van glas en rubber in de vloer tot siergrindvloeren. Deze kan er zelfs uitzien als een vast tapijt. De gietvloer zal bovendien elke oneffenheid van de ondergrond egaliseren. Ze is eveneens onderhoudsvriendelijk en zeer slijtvast. Als betonnen gietvloeren regelmatig belopen worden krijgen ze een diepere glans. 

Hout, kurk, bamboe zijn “in”. Ze zijn minder warmtegeleidend dan stenen vloeren en dus minder geschikt voor vloerverwarming, hoewel er ook voor vloerverwarming geschikte soorten op de markt zijn. Een houten, kurken of bamboevloer vloer is zeer decoratief en zal de contactgeluiden, mits goed geplaatst verminderen. Ze geeft ook een gevoel van warmte en gezelligheid en je vindt ze nabehandeld in elke kleur. Deze vloeren zijn eenvoudiger te plaatsen door de doe-het-zelver wat dan weer past in een beperkt bouwbudget. 

Berichten gemaakt 389

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven